Начало Новини Фестивалът на Новия европейски Баухаус се открива днес Брюксел

Фестивалът на Новия европейски Баухаус се открива днес Брюксел

34
Фестивалът на Новия европейски Баухаус се открива днес Брюксел

Фестивалът „Нов европейски Баухаус” се открива тази вечер в Брюксел. 

Новаторски проекти в дизайна, архитектурата, модата и сценичните изкуства ще бъдат представени от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в белгийската столица. Тазгодишното издание на фестивала, зародил се около инициативата за Нов европейски Баухаус на Европейската комисия, може да се проследи и онлайн. БТА е медиен партньор на събитието. 

Концерт и хореографски спектакъл на младежката организация „Една звезда, една съдба” се очаква да открие фестивала на сцената на Музея за изкуства и история. Програмата предвижда участие в церемонията по откриването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на българския еврокомисар Илиана Иванова, с ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж, на еврокомисаря по кохезия и реформи Елиса Ферейра, на белгийският премиер Александър де Кроо. 

На откритата сцена в Юбелпарк ще бъдат представени проекти, които са част от сателитни прояви на фестивала в различни европейски страни. Сред тях във вечерта на откриването е италианския експериментален проект за иновация на „Най-красивите винени градини на Европа”, част от плана за стратегическо развитие на провинция Тренто. Португалската Neiva Community Laboratory – експериментален хъб за иноваторски идеи и проекти, също ще се представи със сателитно събитие при откриването на фестивала. Проектът обединява усилията за професионалисти и местното население по устието на река Нейва на атлантическия бряг на Португалия.

Кулминация на фестивала ще бъде церемонията по връчването на наградите Нов европейски Баухаус на 12 април. От над 530 проекта бяха излъчени 49 финалисти от ЕС, Западните Балкани и Украйна, които се борят за общо 20 награди. В тазгодишното издание за финалисти са подбрани проекти от всичките 27 страни членки на ЕС, сред които и български проект, както и от пет страни от Западните Балкани. За първи път тази година в конкурса за наградите участва и Украйна. 

Българският проект сред финалистите е на фондация „Колективът”, която бе сред наградените и на миналогодишното издание на наградите Нов европейски Баухаус. Тази година организацията кандидатства с проекта Concrete to Culture („Паркът”) в категория „Възстановяване на чувството за принадлежност”. Дългосрочната инициатива на фондацията цели да превърне офис комплекс в предградие на София в активно пространство чрез колективен дизайн, в който участват местните хора, експерти и артисти. Проектът създава пространства със смесено предназначение и използване, достъпни за всички.

Светлана Кирова, мениджър на Международно дружество „Елиас Канети” в Русе и мениджър проекти във фондация „Колективът”, е сред участниците в дискусиите в дните на фестивала на Новия европейски Баухаус.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост – търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване – осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика – търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. БТА е медиен партньор на събитието.

предишна статияПрезидентът издаде указ за изборите, в служебния кабинет има смяна на министър
следваща статияКристиано Роналдо получи червен картон при загуба на Ал Насър на полуфиналите за Суперкупата на Саудитска Арабия