фестивали цветя

Списание „Hola“ представя най-забележителните фестивали на цветя в Европа. И не само. Към европейските цветни забележителности намира място Фестивала на розата в Мароко, но не се споменава за Фестивала на розата в Казанлък. Ето класацията на испанското издание за колоритните и цветни празници:

РОЗОВ ФЕСТИВАЛ В ГЕРБЕРОЙ, ФРАНЦИЯ

На половината път между Париж и тунела под Ламанша, малкия укрепен град Оаза е сред най-красивите във Франция със своите калдъръмени алеи, старите си дървено- кирпичени къщи, валовете и кулата на Карл Велики. Първата седмица на юни градчето се превръща в цветна витрина по време на своя фестивал на розата. Известен е като „Градът на хилядите рози“. Те украсяват всеки ъгъл на този град, в който художникът Ле Сиданер се е влюбил и който е създал великолепните терасовидни градини на руините на замъка.

СЕЗОНЪТ НА ЦВЕТЯТА В ЖИРОНА, ИСПАНИЯ

Както всяка пролет, улиците, вътрешните дворове, паметниците и ъглите на стария град на Жирона и на осем други квартала на града, се превръщат в уникални декоративни градини, пълни с цветове, аромати и красота по време на изложбата. Тази година флоралната среща във формат «на открито» е от 8 до 16 май. За да откриете всички проекти, има четири маршрута, които могат да бъдат направени пеш или с велосипед

ФЕСТИВАЛ НА ЦВЕТНИЯ ДВОР, КОРДОВА, ИСПАНИЯ

Градът на джамията-катедрала нямаше да бъде това, което е, без този аплодиран конкурс, в който всеки май (тази година от 3 до 16) дворовете на къщите са украсени с хиляди цветя. Събитие, обявено за национален туристически интерес и нематериално наследство на човечеството под егидата на ЮНЕСКО, което тази година празнува един век. Посещенията на вътрешните дворове са безплатни и за случая, в допълнение към конкурса, който награждава най-красивите вътрешни дворове, е организирана програма от дейности.

ШОУ НА ЦВЕТЯТА В ЧЕЛСИ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Самата кралица Елизабет и други членове на английския кралски двор са почитатели това, което е най-яркия пример за флорално изкуство в света. Ежегодно събитие, което тази година е преместено от май на 21-26 септември и се провежда в Кралската болница в Челси. В тази флорална витрина, която обхваща повече от четири хектара земя, се въвеждат нови тенденции в градинарството, както и страхотни цветни изложби.

ЦВЕТЕН ПАРК КЕУКЕНХОФ, ХОЛАНДИЯ

Това е цветната градина, където всяка пролет седем милиона луковици избухват в цвете за възхищение на посетителите си. Тази година това няма да е възможно поради пандемията, така че ще трябва да изчакаме следващата година, за да се насладим на този обширен парк в малкото холандско градче Лисе, на 40 минути от Амстердам, което влудява любителите на цветя и растения. Зюмбюли, нарциси, орхидеи, стотици разновидности на лалета, засадени на ръка, но също така и уникални произведения на изкуството, стари мелници, езера, фонтани и павилиони идват да преминават през цветните му пътеки и в седемте вдъхновяващи градини, които са домакини в замъка Тейлингн, 15 век.

ПРАЗНИК НА ЦВЕТЕТО, МАДЕЙРА, ПОРТУГАЛИЯ

Мадейра е португалската овощна градина и можете да я видите веднага щом се приземите в този архипелаг в средата на Атлантическия океан, защото благодарение на своя субтропичен климат цветята и растенията растат по всички ъгли, от тесните му пътища до прекрасните градини като като тези на Монте в столицата Фуншал. Но ако има специален момент, в който Мадейра е коронясана за кралица на цветята, то е по време на Фестивала, който тази година е от 29 април до 23 май и превръща острова в разкошен визуален и обонятелен спектакъл. Декорациите, които са автентични произведения на изкуството, флорални килими, изложби по площади и улици и страхотен алегоричен парад на цветовете и музиката са част от това ослепително събитие, което събужда сетивата.

ФЕСТИВАЛ НА ЛАЛЕТО, ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

По една или друга причина Истанбул, градът, в който Европа и Азия пресичат съдбите си, събужда страст. Чувствен, магнетичен, завладяващ, през пролетта е истинска експлозия от цветове, когато милионите лалета, засадени в неговите паркове, алеи и във всеки ъгъл на града, цъфтят. Паркът Емирган, в квартал Сариер, до Босфора, е центърът на честванията. Малцина знаят, че лалетата растат в азиатските степи и именно Османската империя е пренесла това цвете в Холандия през 16 век.

ФЕСТИВАЛ НА РОЗИТЕ НА КЕЛАА М`ГУНА, МАРОКО

В подножието на Високия Атлас и преди да влезе изцяло в Сахара, Долината на розите е зелен оазис в средата на сух терен, чийто център е укрепеният град Келаа М ‘Гуна . Именно този берберски град е центърът на фестивала, който през втория уикенд на май вече повече от половин век празнува розобера. През тези дни в долината, която се простира на 30 километра до Бу Тарар, можете да се насладите на песни и народни танци, изложби, флорални килими, да купите всякакви видове продукти, направени с рози и дори присъстват на избора на Царицата на розите.

ЦВЕТНА ВОЙНА В ЛАРЕДО, ИСПАНИЯ

Улиците на Ларедо се окичват в цветя в последния петък на август по време на този фестивал, обявен за национална туристическа забележителност. През 2021 г. за втори път няма да се проведе, но жителите и посетителите пазят чудесни спомени от този популярен фестивал, чийто централен момент е парадът на карети, украсени с естествени цветя, който минава по улиците на града. В допълнение към парада се организират и пазари и музикални шоута, които завършват с избора на най-красиво украсената карета на годината, а вечерта града потъва във фойерверки..

ЦВЕТНИ КИЛИМИ, БРЮКСЕЛ, БЕЛГИЯ

На всеки две години Двореца в Брюксел се превръща в огромен флорален гоблен. Ландшафтният архитект Е. Щаутеманс го прави за първи път през 1971 г. и събитието е толкова успешно, че вече е традиция в града. Около сто градинари само за 4 часа поставят над 700 000 бегонии (300 на квадратен метър) от Гент, които го покриват. Белгия е един от най-големите производители на това цвете. Килимът заема площ от 75 х 24 метра и прави площада най-цветната картина. Събитието ще се проведе между 12 и 15 август и за случая е придружено от страхотно звуково и светлинно шоу.

предишна статияКак да боядисаме великденски яйца с натурални продукти
следваща статияМанчестър Сити все по-близо до финала след зрелищен обрат в Париж