Общественици и известни личности публикуваха мнението си за случващото се в Украйна в социалните мрежи. Като цяло никой не одобрява военни действия. Светът е против ходовете на руския лидер Владимир Путин. 

Ето какво написаха във „Фейсбук“ някои от популярните личности у нас:

Дипломатът и политически анализатор Илиян Василев обърна внимание, че дори в Русия има повече хора на протест отколкото в София.

„Срам ме е, че не успях да опазя мира в Европа, защото допуснах в моята страна да управляват безгръбначни и лишени от емпатия хора. Дори в Русия има повече хора на протест отколкото в София. Къде загубихме човека в себе си, по пътя на търсенето на щастие и сигурност само за мен, само за семейството, само за близките, но не и за другите! Прости, Украйна!“, пише той.

Популярният експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев обяви бездействието на Европа по въпроса като срамно.

Украйна е оставена да се защитава сама, това е срам за цяла Европа и САЩ. Беззъби мерки и нулева помощ от нашия затънал в бюрокрация ЕС. Срам ме е от Германия, която е спирачка за сериозни санкции. Респект за всички приятели в Русия, които, въпреки диктаторския режим, не се страхуват да протестират. Подкрепа за моите украински приятели – ние всички сме ви длъжници“, пише той.

Политологът Евгений Дайнов коментира твърдението на руските власти, че военните действия били за прочистване на Украйна от нацисти.

„Мдаа… Според кремълските гномове в Украйна има нацистко управление, което трябва да бъде свалено, за да бъдат освободени украинците (според най-високия гном Лавров отпреди малко). А най-отгоре на нацисткото управление в Украйна се намира Зеленски, който е евреин. Скоморохи нещастни се оказаха тия гномове.„

Световноизвестният аниматор Теодор Ушев коментира, че „всички подкрепящи фашизоидното руско джудже, не са никакви русофили, никакви патриоти, а просто подлоги на един тоталитарен режим, който ще завърши в бункер, с куршум в главата“.

„Онази армия, която продължава да ни освобождава от бъдещето ни…“, пише още той.

Аниматорът разкритикува и коментари под новините за нападението на фашисткия режим на Путин над Украйна.

„Ако това наистина е мнението на болшинството от българите, то тогава ме е срам, че съм българин.Ако обществените настроения в тази „държава“ бяха подобни през 1878, нямаше да има България“, пише той.

Политологът Страхил Делийски дори предложи решение на Украинската криза.

Да се обърне НАТО към Путин и да каже:

„Владимир Владимирович, така и така, не бъди агресор, не нарушавай повече международното право. Това не е хубаво. Знаем го, щото сме го правили – Югославия, Ирак, Сирия, Афганистан, Либия и пр. Вярно, някой поизкара някой лев, ама народите ни намразват. Никой вече не ни вярва и накрая всичко се омазва, та после се чудим какво да правим. За другото ще се оправим, все пак бизнес из бизнес. И недей с този национализъм – и това сме го играли, архаично е. Използвай по-често думичката демокрация. Нали си спомняш: бомбите на НАТО – вестители на демокрацията.“

„Путин ще бъде лишен от основен аргумент – на двойния стандарт и лицемерието. Нашата държава като част от НАТО може да инициира подобна инициатива. Така ще покаже, че освен бази има и дума. Войната е трагедия за всеки извън военнопромишления комплекс. А агресорът си е агресор, независимо от знамето“, пише той.

Според активиста Атанас Генов Путин планира и се опитва да осъществи геноцид. Негов проблем не са “нацистите”. Идеологията на днешен Кремъл е нацистко-фашистка.

„Проблем на Путин са му украинските украинци, а не тези, за които столица на Украйна е Москва, а не Киев. Срещу украинците с украинско самосъзнание воюва Путин. И такива украинци загиват от руско оръжие. Такива украинци са бежанци и такива украинци ще станат жертва на военнопрестъпниците под руски пагон. А когато системно избиваш и принуждаваш да емигрират хиляди хора само заради тяхната националност – това е геноцид. Путин, кликата му, а от там и подкрепата за нея, са престъпни“, коментира той.

Писателят Георги Господинов също се възмути от случващото се.

„Дотук ли стигнахме… Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата… Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература. Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман – никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на ссср от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история… И защо – след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително. И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има“, пита той.

Културният антрополог Ивайло Дичев призова да бойкотираме 3 март. По думите му това не може да е националния празник на страната ни.

„А и сега е моментът да преместим паметниците на съветската армия в музея“, допълва той.

Статията се допълва.

предишна статияБратята Кличко ще се сражават за Украйна
следваща статияПредимно слънчево, температурите до 12 градуса