Начало Любопитно Факти за Международния ден на блондинките, които със сигурност не знаете

Факти за Международния ден на блондинките, които със сигурност не знаете

1188
По случай днешния Международен ден на блондинките сайтовете Factretriever и Cafemom предлагат интересни факти за русата коса:

По случай днешния Международен ден на блондинките сайтовете Factretriever и Cafemom предлагат интересни факти за русата коса:
– Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата „Диамантено токче“, която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.

– Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита, получила златните си кичури като подарък от Зевс.

– Сред знаковите блондинки в съвременната популярна култура е екранната икона и секссимвол Мерилин Монро, която по рождение е брюнетка.

– Първата русокоса богиня на Холивуд е актрисата Джийн Харлоу.

– Друга известна блондинка – покойната принцеса Даяна, е харчила хиляди лири годишно, за да поддържа цвета на косата си.

– В древността жените са прибягвали до „отблъскващи“ методи за изрусяване. Дамите в Древен Рим са разчитали за целта на изпражнения от гълъб, а ренесансовите жени – на конска урина.

– Цветът на косата зависи от количеството на двата типа пигмент меланин – еумеланин и феомеланин. Колкото по-голямо е количеството на еумеланина, толкова по-тъмна е косата. Червеният цвят се дължи на преобладаващ феомеланин. Ако нивата и на двата типа пигмент са ниски, резултатът е руса коса.

– В свое проучване изследователи от САЩ установяват, че само една малка промяна – в една буква от трите милиарда букви, съставляващи човешката ДНК, може да „създаде“ руса коса.

– Сивото може и да има 50 нюанса, докато нюансите на русото са минимум 30. Най-редкият сред тях е ягодово русо.

– Тъй като русата коса е „склонна“ да потъмнява с течение на времето, естествените блондини съставляват едва два процента от населението на планетата. Само един на 20 американци и приблизително същият процент обитатели на Северна Европа са руси по природа.

– За сметка на това една на всеки три жени боядисва косата си в нюанси на русото.

– Перхидролът е открит през 1818 г., но не намира голямо приложение, докато през 1857 г. не се установява, че с него може да се изрусява косата. Съединението бързо набира популярност в Европа и Америка и измества всички останали продукти, използвани до този момент със същата цел.

– Наличието на руса коса не означава непременно, че притежателят й ще има сини очи. Това е стереотип. Докато червената коса, светлите очи и светлата кожа обикновено „вървят в комплект“, русокосите мъже и жени могат да имат очи с всякакъв цвят.

– Мъжете с руса коса и сини очи са най-големите поклонници на блондинките. Причината се корени в еволюционната психология. Русата коса и сините очи са рецесивни характеристики. И двамата родители трябва да са носители на ген за този цвят коса, за да я предадат на потомството си. Някои учени смятат, че мъжете със светли коси и очи изпитват естествено привличане към жени със същите характеристики – по този начин след появата на деца те могат да са сигурни дали са техни бащи.

– Блондините и блондинките са смятани за по-жизнерадостни. Освен че се забавляват повече, те имат и повече косми на главата – приблизително 140 000 срещу около 108 000 при индивидите с по-тъмни коси.

– Най-известната кукла в света е блондинката Барби.

– Някои от най-известните приказни героини – Пепеляшка, Рапунцел, Златокоска, също са блондинки.

– Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е бил обсебен от блондинките и е снимал само руси актриси във филмите си – Ева Мари Сейнт, Джоан Фонтейн, Карол Ломбард, Джанет Лий, Грейс Кели, Типи Хедрън.

– Наистина ли „Джентълмените предпочитат блондинки“, както гласи заглавието на хитовия филм с Мерилин Монро? Според няколко проучвания мъжете наистина намират жизнерадостните русокоси дами за по-привлекателни и по-открояващи се. Според други изследвания обаче представителите на силния пол предпочитат по-надеждните брюнетки за дългосрочно обвързване.

– Забравете стереотипа за празноглавите блондинки. Изследователите са установили, че той до такава степен се е вкоренил в представите ни, че в действителност мъжете действат съобразно с него и оглупяват при вида на русокоса красавица.

– Блондинките се смеят последни. Специалисти от университета на Куинсланд са открили, че дамите с руси коси не само печелят повече от червенокосите жени и брюнетките, но и по-често се омъжват за богати мъже.

Chronicle.bg

предишна статияДжоуи от „Приятели“ взе изненадващо решение за живота си
следваща статияПодобрете съня си с тези 3 натурални съставки