Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че дори малки дози радиация, еквивалентни на проведени три сесии компютърна томография, които в момента се считат за безопасни за хората, увеличават броя на клетките с мутации на ген P53, отговорни за отключването на онкологични заболявания. Изводите на учените са публикувани в прессъобщение на сайта на MedicalXpress, съобщава РИА Новости.

Учените са открили, че безопасните нива на радиация увеличават броя на клетките с мутации в гена P53, които са свързани с висок риск от развитие на рак. Експериментите показват също, че въвеждането на антиоксиданти в организма преди рентгеново изследване позволява на здравите клетки успешно да се справят с появяващите се клетки, в които генът на P53 е „увреден“. Въпреки това, учените смятат, че такава терапия може да навреди на здрави тъкани, допринасяйки за разпространението на дефектни клетки.

Един от авторите на изследването, професор Фил Джоунс от университета в Кеймбридж, отбеляза, че рисковете от компютърна томография и рентгенови лъчи не са напълно изучени, а настоящото изследване помага да се разберат по-добре последиците от ниските дози радиация и опасностите, които тя може да донесе.

В организма на всички хора има мутирали клетки, които могат да се превърнат в рак, включително и с мутации на P53. Броят им нараства с възрастта, но много малко от тях се развиват в злокачествени клетки.

По-рано френските лекари откриха, че пиенето на сок и газирани напитки може да доведе до развитие на онкологични заболявания. Изследователите откриха връзка между пиенето на сто милилитра напитка, съдържаща захар, включително 100 % плодов сок, и увеличаване на риска от развитие на онкологично заболяване с 18%,а на рак на гърдата с 22%.

предишна статияИндийска тигрица си харесала селски креват, за да си отпочине
следваща статияМарго Роби никога не е гледала „Звездни войни“