Начало Водещи Учени създали пейсмейкър за мозъка

Учени създали пейсмейкър за мозъка

1030

Учените са разработили безжично устройство, което може да стимулира мозъка с електрически поток, което потенциално предоставя фино настроено лечение на пациенти със заболявания като епилепсия и Паркинсонова болест.

Невростимулаторът, наречен WAND, работи като „пейсмейкър за мозъка“, следейки електрическата активност на мозъка и доставяйки електрическа стимулация, ако открие нещо нередно, заявиха изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Тези устройства могат да бъдат изключително ефективни за предотвратяване на изтощителни тремори или припадъци при пациенти с различни неврологични състояния, според проучването, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering.

Въпреки това, електрическите сигнатури, които предхождат припадък или тремор, могат да бъдат изключително фини, а честотата и силата на електрическата стимулация, необходима за предотвратяването им, са също толкова чувствителни. Може да отнеме години леки корекции от лекарите, преди устройствата да осигурят оптимално лечение.

WAND, което означава безжично устройство за невромодулация без артефакти, е едновременно безжично и автономно, което означава, че след като се научи да разпознава признаците на тремор или припадък, той може сам да регулира параметрите на стимулиране, за да предотврати нежеланите действия.

Тъй като устройството може да стимулира и записва едновременно, тое в състояние да регулира тези параметри в реално време.

„Процесът на намиране на подходяща терапия за пациент е изключително скъп и може да отнеме години,“ каза Рики Мюлер, асистент в Калифорнийския университет в Бъркли.

„Значителното намаляване на разходите и продължителността може потенциално да доведе до значително подобряване на резултатите и достъпността,“ каза Мюлер.

„Искаме да дадем възможност на устройството да прецени какъв е най-добрият начин да се стимулира даден пациент да даде най-добри резултати. И можете да го направите само като слушате и записвате нервните сигнатури“, каза той.

WAND може да записва електрическа активност през 128 канала, или от 128 точки в мозъка, в сравнение с осем канала при други системи от този тип. За да демонстрира устройството, екипът използва WAND, за да разпознае и забави специфичните движения на ръцете при макак резус.

предишна статияВъв Флорида „жадни“ задигнали текила за 500 000 долара
следваща статияЗа една от зодиите денят ще е лош, друга ще се чувства неуверена