бременност, диета

Картофен чипс, майонеза, растителни масла и други продукти, които съдържат големи количества линолова киселина и други ненаситени мазнини, се оказват изключително опасни за бременни жени. Това е заключението на лекарите, които са публикували статия в „Journal of Physiology“, цитирано от РИА Новости.

„Бременните жени трябва изючително внимателно да следят диетата си. Още веднъж показахме, че прекомерната употреба на определени видове хранителни вещества може да повлияе отрицателно върху здравето и живота на растящия плод“, заяви Дийн Скели от университета „Griffith“ Австралия.

Днес повечето учени смятат, че диетата и някои храни имат силно влияние не само върху теглото на човека, но и върху здравето на мозъка му, кръвоносните съдове, сърцето и други ключови органи на тялото.

По-специално, наскоро лекарите показаха, че консумацията на големи количества зехтин и средиземноморски ястия значително намалява шансовете за смърт от инсулт или инфаркт, а прекалено голямото количество сол в храната, напротив, влошава здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Напоследък изследователите се интересуват от това как хранителните навици, лошите привички и други особености на начина на живот могат да повлияят на здравето на бременната жена и нейното неродено дете. Например, експерименти върху мишки и наблюдения на бъдещите майки показват, че рибеното масло значително намалява вероятността от спонтанен аборт, а пушенето почти удвоява тези шансове.

Доктор Скели и нейните колеги откриха нова заплаха за здравето на бременни жени и ембриони, наблюдавайки как така наречените омега-6 мазнини, ненаситени мастни киселини, съдържащи се в растителни масла и майонезата, влияят върху здравето на бременните плъхове.

Учените се интересуваха от тези вещества, тъй като излишъкът им в организма, както се вижда от други наблюдения на живота на гризачите, значително повишава нивото на различните сигнални молекули, които допринасят за развитието на възпаленията. Възпаленията от своя страна могат да отслабят здравето на бременната жена, което може да доведе до спонтанни аборти или до забавяне на развитието на плода.

Рибеното масло ще защити бременните жени от спонтанни аборти, установиха учените и това се дължи на факта, че мъжките клетки са много по-лошо устойчиви на клетъчния стрес и умират по-бързо в неблагоприятна ситуация от „женските“ ембриони.

Предвид рисковете и други негативни свойства на ненаситените мастни киселини, учените съветват всички бременни жени, особено тези, които чакат синове, да избягват храни с много омега-6 мазнини.

предишна статияМисията на българския журналист
следваща статияВ Швеция отвори врати първият „Макдоналдс“ за… пчели