Начало Водещи Украйна потвърди изтеглянето си от две села край Авдеевка

Украйна потвърди изтеглянето си от две села край Авдеевка

144
Володимир Зеленски
Снимка: АП/БТА

На фронта в Донбас руските войски са преминали с около 5 километра за последните десет дни, откакто завладяха украинския град Авдеевка, съобщи „Ройтерс“.

Днес украински военен представител потвърди за оттегляне на украинците от укрепените села Степове и Северне, които се намират северозападно и западно от Авдеевка.

Руското министерство на отбраната се похвали, че войските му за първи път са унищожили американски танк „Абрамс“. Украинската армия получи ограничен брой такива танкове през миналия септември – преди около пет месеца.

В същото време президентът Володимир Зеленски предупреди за възможно прекъсване на доставките на зърно през Черно море. Той заяви, че това ще се случи, ако Конгресът на Съединените щати не одобри отпускането на военна помощ за Киев.

„Този маршрут ще бъде закрит, защото и за неговата отбрана са необходими боеприпаси, противовъздушни и други системи. От Съединените щати ще зависи дали ще постигнем нови успехи. Ако само се отбраняваме, ще дадем възможност на Русия да ни изтласка – да, малко по-малко, но все пак ще ни изтласка, но като отстъпваме,

ЕС и НАТО не планират войски в Украйна, Москва заплаши за сблъсък

губим хора, ще загубим още хора“, каза Зеленски в интервю за CNN ден преди откриването на новата сесия на Камарата на представителите, която трябва да разгледа предложението на президента Байдън за отпускане на 61 милиарда долара военна помощ за Киев.

Законопроектът беше одобрен с огромно мнозинство в Сената, но председателят на Камарата – републиканецът Майк Джонсън, отказва да го представи за окончателно гласуване.

Още международни новини – четете тук