Начало Водещи Тютюнът побеждава ХИВ

Тютюнът побеждава ХИВ

1383
тютюн

Белтък, съдържащ се в растенията на декоративния тютюн (Nicotiana alata), притежава свойства, помагащи в борбата с инфекциозните заболявания, включително ХИВ, вируса Зика и енцефалитните вируси. До този извод стигнаха изследователи от Университета La Trobe в Австралия.

Изследователите с помощта на синхротрон са получили изображения, разкриващи атомната структура на тютюна. Те са определили, че пептидът NaD1 разрушава външния слой на клетките на гъбичката Candida albicans. Тази гъбичка е възбудител на опасни заболявания при хората с имунен дефицит и предизвиква гибелта на полезните микроорганизми.

Нещо повече, оказва се, че NaD1 може да унищожи гъбичката дори в случай, че тя е мутирала и станала устойчива на антибиотици.

Авторите на изследването отбелязват, че инфекциите са един от основните проблеми на съвременното здравеопазване, те причиняват смъртта на всеки осми жител на планетата. Учените се надяват, че тяхното откритие може да стане основа за производството на ново поколение лекарства, които няма да имат такива тежки странични ефекти, каквито имат антибиотиците. /РИА „Новости“

предишна статияАПИ: По магистралите има ремонти. Вижте къде
следваща статияВече можем да маркираме текст във физическото пространство с нова функция от Google