Начало Водещи Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова

Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова

64
Доналд Тръмп

Снимка: БТА

Доналд Тръмп, бившият президент на САЩ, спечели ясно първичните избори на републиканците в Айова за президентската номинация на партията за предстоящите избори в ноември.

Изборите в този щат в Средния запад на САЩ са в партийни събрания. На тях се провежда началото на надпреварата в републиканския лагер, докато първичните избори на демократите все още не са започнали.

Спечелената от Тръмп победа в Айова е очаквана и само потвърждава статута му на големия фаворит в републиканския лагер.

Според преброените резултати от 65 процента партийни събрания, бившият американски президент лидира с убедителните 50,6 процента, съобщиха от Ройтерс. Втори е губернаторът на Флорида Рон Десантис с 21,5 процента, а трета е бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли с 19,4 процента.

Тръмп изрази удовлетворение от спечелената победа и призова за обединение на страната – независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори. Това заяви той пред своите привърженици в Де Мойн, столицата на Айова

Тръмп се стреми да си върне позицията от настоящия президент на САЩ – демократът Джо Байдън, след загубата си от него на изборите през 2020 г., която той не признава. Според проучванията на общественото мнение, предишният американски президент има голям аванс пред основните си конкуренти, въпреки че среща четири обвинения.

Привържениците на републиканците в Айова се събраха вчера на партийни събрания в над 1600 училища, общности центрове и други обекти, за да определят кой кандидат да подкрепят, въпреки много студеното време, което в Де Мойн беше минус 20 градуса по Целзий.

На места в Айова температурата падна до близо минус 30 градуса. В щата, подобно на много други места в САЩ, е натрупан голям обем сняг, а пътищата са заледени.

Още международни новини – четете тук