Начало Водещи ЕС класира най-одобряваните за живот градове в Европа. Кои са те?

ЕС класира най-одобряваните за живот градове в Европа. Кои са те?

119
ЕС класира най-одобряваните за живот градове в Европа

Европейската комисия изготви доклад за качеството на живот в градовете на континента. Той е от 112 страници и се основава на резултатите от проучване, проведено между януари и април 2023 г. сред 71 153 жители на 83 града в Европа.

Установено е, че средно 9 от 10 души са доволни от живота в своя град. Но докато цялостното удовлетворение остава високо, резултатите от миналата година показват лек спад в сравнение с проучването от 2019 г., последния път, когато Комисията публикува подобен доклад.

Има, разбира се, и недоволни. Жителите на Истанбул, Атина и Палермо показват много по-ниски нива на удовлетворение.

Нека разгледаме кои градове влизат в топ 10:

Клуж - Напока, Румъния

10. Клуж-Напока, Румъния

Столицата на регион Трансилвания в Румъния и вторият по население град в страната очевидно е страхотно място за живеене. В Клуж-Напока 94% от жителите заявяват, че са доволни от живота в града. Той е дом на процъфтяващ технологичен сектор, и на второ място в Румъния по отношение на възможностите за работа. 73% от жителите му потвърждават, че в града е много лесно да се намери добра работа.

Брага, Португалия

9. Брага, Португалия

Този португалски град беше обявен за най-добрата европейска дестинация за 2021 г. Но той не е само страхотно място за туристи. Жителите му също си го харесват. 94% от анкетираните са доволни от живота в своя град. Брага се счита и за изключително безопасен град (84% от анкетираните се чувстват комфортно да се разхождат сами през нощта). Той е и добро място за живеене за имигранти, възрастни хора и семейства с малки деца.

Росток, Германия

8. Росток, Германия

В крайбрежния град Росток в Германия 94% от анкетираните жители заявяват, че са доволни от живота там. Росток е добро място за живеене на възрастни хора и семейства с малки деца (съответно на второ и шесто най-добро място в Европа). 85% от анкетираните хора са доволни от личното си развитие и работа. Градът е на първо място в Европа по този показател.

Женева
снимка: Wikipedia

7. Женева, Швейцария

Женева е на седмо място, като 95% от анкетираните хора са доволни от живота си там. Докато Женева се класира много високо в няколко други категории (например завидните 83% удовлетворение от работата), тя се класира на последно място по достъпност на жилищата. Само 8% от анкетираните смятат, че е лесно да се намери добро жилище на разумна цена в техния град. Това не трябва да е изненадващо: припомняме станалата популярна история за неплатения стажант на ООН, който лагерувал на брега на Женевското езеро, защото не можел да си позволи жилище.

Стокхолм, Швеция

6. Стокхолм, Швеция

Изглежда, че екстремните скандинавски температури не притесняват жителите на Стокхолм, който се нарежда на шесто място с 95% одобрение. Като цяло Стокхолм се счита за добро място за живеене на хора от LGBTQ+ общността (нарежда се на седмо място в Европа). Но подобно на Женева, много от жителите му смятат, че никак не е лесно да се намери достъпно жилище.

Гданск, Полша

5. Гданск, Полша

Полският град е с огромно истор

предишна статияТръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова
следваща статияХусите разширяват обхвата на нападенията си