Начало Водещи Три партии искат вот на недоверие, ако Радев не смени Главчев

Три партии искат вот на недоверие, ако Радев не смени Главчев

34
Служебен кабинет на Димитър Главчев

Едва навършил седмица служебният кабинет на Димитър Главчев вече е нарочен за вот на недоверие. Ако такова искане бъде внесено, това вероятно ще бъде най-бързият вот на недоверие, внасян срещу правителство изобщо.

В същото време това е първият подобен случай, при който е възможно внасянето на вот на недоверие към служебен кабинет, след като бяха гласувани новите промени в Конституцията.

До този момент вот на недоверие беше възможен само за редовно правителство. Новите промени в Конституцията обаче предвиждат при служебен кабинет парламентът да продължи да работи, нещо, което не беше възможно при старите текстове.

В същото време решение на Конституционния съд казва, че вот на недоверие към служебно правителство не може да бъде внасян.

Депутати от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ се подписаха в предложението на за вот на недоверие към кабинета „Главчев“.

Така в папката, с която се иска вота, вече има подписи на 67 народни представители.

По-рано от БСП и „Възраждане“ призоваха президента Румен Радев да смени

служебния министър-председател Димитър Главчев и заявиха, че ако това не бъде сторено, ще поискат вот на недоверие към служебния кабинет.

От ИТН подкрепиха вота, въпреки че имат съмнения за процедурата.

„Има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв тип вот на недоверие и в момента разглеждаме дали това решение на КС важи и за промените в действащата конституция“, заяви Павела Митова от ИТН, цитирана от БНТ.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, има правни основания за вота.

„Мотивите за вота са: безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство. С едно изявление на Борисов беше сменен или предложен за смяна министърът на външните работи. Правителството очеизвадно е на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Обърнахме се и към ПП-ДБ, но те не се подписаха. Имаме основания за вота, въпреки тълкувателното решение от 1993г. поради простата причина, че от 93 г- насам конституцията е променяна 6 пъти. Ако някой има някакви съмнения към нашия вот може да се обърне към Конституционния съд – този безкрайно безкористен съд без политическа намеса“, коментира Костадинов.

По-рано днес от БСП поискаха президентът да оттегли Димитър Главчев в качеството му на служебен премиер и да не назначава предложените нови министри.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че след това ще бъде излъчено ново служебно правителство.

„Ще изчакаме как ще реагира президентът Радев. Ако не го направи, се ангажираме и заедно с „Възраждане“ внасяме вот на недоверие към служебното правителство“, допълни тя.

Нинова уточни, че държавният глава по новата Конституция може да го направи, защото той избира премиера.

Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата.

Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори.

В тази ситуация социалистите подлагат под съмнение честността на предстоящия през юни вот.

По думите на Нинова това, което е направил Борисов, а „след това Главчев е изпълнил послушно“, е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред и закони. Оттук нататък не можем да имаме никаква сигурност как ще работи служебният кабинет, очевидно е „на каишка“ и ще изпълнява това, което каже Борисов, обобщи председателят на БСП.

Тя обясни, че Конституцията предвижда президентът да назначава премиера и министрите, което по думите ѝ означава, че той може и да ги освобождава.

Освен това, посочи Нинова, в основния закон е записано, че Народното събрание продължава да работи и упражнява контрол върху служебния кабинет – парламентарният контрол включва въпроси, питания, изслушвания и вотове на недоверие, така че вотът на недоверие е част от парламентарния контрол и е заложен в новата Конституция като контрол върху служебния кабинет. Това е смисълът този парламент да остане да работи, подчерта Нинова.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП.

Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБившият главен секретар на МВР с обвинение за престъпна група. На свобода е с гаранция от 20 000 лв.
следваща статияПолитиците пречат на американския автомобилен сектор, заяви шефът на "Форд"