Начало Култура Треска в Холивуд: Връчват наградите „Оскар“ на юбилейната 90-та церемония

Треска в Холивуд: Връчват наградите „Оскар“ на юбилейната 90-та церемония

1159

В Холивуд тече трескава подготовка в последните часове преди 90-та юбилейна церемония по раздаване на наградите „Оскар“. Най-престижното филмово отличие е кулминацията на сезона на наградите.

Червеният килим вече е опънат. Холивудските знаменитости са готови с бляскави тоалети за още по-бляскавата церемония. Тръпнещите от вълнение номинирани вече са написали благодарствените си речи. Но малцина ще си тръгнат със златната статуетка.

Годината беше сред най-тежките в света на шоубизнеса, а скандалите следваха един след друг. По традиция „Оскар“-ите са наградите, натоварени с най-много политически послания, пише БНТ. Движенията Me Too и Time’s Up за равенство между половете обаче избраха да нямат дрескод за „Оскар“-ите, подобно на черните тоалети за „Златните глобуси“ и бели рози за наградите „Грами“.

За втора поредна година водещ ще бъде – Джими Кимъл, който също заяви, че макар и да е неизбежно скандалите да намерят своето място и на „Оскар“-ите, то той ще заложи на повече хумор и повече кино. Защото именно това е в основата на тази вечер – дългогодишните усилия на работещите във филмовия бизнес и мечтата за наградата „Оскар“.

А кои всъщност са тазгодишните мечтатели? 9 ленти ще се борят в категорията за най-добър филм. Военната драма „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан е водач с 8 номинации и фаворит за наградата.

Големи са шансовете и на „Три билборда извън града“. Останалите претенденти са „Най-мрачният час“ на Джо Райт, „Призрачна нишка“ на Пол Томас Андерсън, „Призови ме с твоето име“ на Лука Гуаданино, „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо, който е и фаворит да спечели „Оскар“ за режисура. „Бягай“ на Джордан Пийл, „Вестник на властта“ на Стивън Спилбърг и „Лейди Бърд“ на Грета Гъруиг, която е и едва петата жена, получила номинация за най-добър режисьор.

След миналогодишния гаф, при който обявиха мюзикъла „Ла ла ленд“ за победител, вместо драмата „Лунна светлина“, актьорите Уорън Бийти и Фей Дънауей получиха втори шанс и тази година отново ще връчват наградата „Оскар“ за най-добър филм.

24 са категориите, в които ще се раздават награди на церемонията в Долби Тиатър. Както винаги всички очакват да чуят кои са отличените за главна мъжка и главна женска роля.

За най-добра актриса ще се борят Сали Хокинс, Марго Роби, Сирша Ронан, Франсис Макдорман и Мерил Стрийп със своята 21-ва номинация. Фаворит за „Оскар“, обаче, е Макдорман за драмата „Три билборда извън града“.

Дензъл Уошингтън и тази година е в списъка на потенциалните носители на приза „най-добър актьор“. Останалите претенденти са Даниъл Дей-Люис, Тимъти Шаламет и Даниел Калууя.

Британецът Гари Олдман, за когото е почти сигурно, че ще получи първия си „Оскар“ за ролята си на Уинстън Чърчил в „Най-мрачния час“.

Едно нещо е съвсем сигурно за 90-тата церемонията по раздаване на наградите „Оскар“ – ще бъде бляскава, много бляскава. Само в декорите ще има 45 милиона кристали „Сваровски. Почит към различните епохи от историята на киното и връщане към истинския холивудски блясък, такъв, какъвто всъщност трябва да бъде, обещават организаторите.

предишна статияПочерпен си обърка адреса, плати 1600 долара за такси
следваща статияИ LEGO минава към екостроителство с блокчета от биопластмаса