Начало Здраве Тренирайте на 20, за да сте здрави на старини

Тренирайте на 20, за да сте здрави на старини

1132
Физическите упражнения през 20-те години на живота могат да запазят здравето на мозъка на човека в неговата по-зряла възраст, посоч

Физическите упражнения през 20-те години на живота могат да запазят здравето на мозъка на човека в неговата по-зряла възраст, посочва ново американско изследване, цитирано от Good Food.

Дейности, които ускоряват сърдечната дейност като тичане, плуване или колоездене, спомагат за по-силна памет и умствени умения след 40-годишна възраст.

Според учени – невролози доброто функциониране на мозъка зависи до голяма степен от здравето на сърцето.

Кардио тестовете показват колко добре тялото абсорбира кислород по време на физическо натоварване и как го насочва към мускулите.

Изследването е проведено от Университета на Минесота сред 3 000 здрави мъже и жени на средна възраст около 25 години. „Това е проучване, което цели да напомни на младите хора важността на кардио натоварванията като бягане, плуване и колоездене за здравето на мозъка“, каза д-р Дейвид Джейкъбс от Университета на Минесота в Минеаполис.

Участниците в изследването били подложени на кардио тестове като бягаща пътека през първата година на поучаването, и още веднъж – около 20 години по-късно. Те били инструктирани да бягат възможно най-дълго, докато се изтощят и се задъхат.

20 години след началото на проучването върху тях били проведени когнитивни тестове, целящи да установят функцията на паметта им и мисловните им умения.

Оказало се, че хората, които издържали по-дълго на физическо натоварване, се справили по-добре и на тестовете, свързани с умствените способности – дори онези от тях които пушели, страдали от диабет или имали висок холестерол.

Освен това онези от участниците, които имали по-малка разлика в резултатите на първите физически тестове и онези, направени след 20 години, показали по-добри резултати и на когнитивните изследвания. И обратното – хората, които в зряла възраст показали далеч по-слаби резултати от тези в 20-те си години, се представили значително по-зле на умствените тестове.

„Има много силна връзка между здравето и издръжливостта на тялото и когнитивните функции на по-късен етап“, допълва д-р Джейкъбс.

предишна статияВнимание! Ето за какво алармира липсата на апетит
следваща статияДуми на Стивън Хокинг ще бъдат изпратени в Космоса