Начало Водещи Тошко Йорданов: Няма да се извиня на Христо Иванов и няма да...

Тошко Йорданов: Няма да се извиня на Христо Иванов и няма да преговаряме с ДПС

1100
“Христо Иванов си позволи да ни каже кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим защо не искаме този министър“, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пред НОВА ТВ. Той визираше служебния министър на финансите Асен Василев. И добави, че няма намерение да се извинява на лидера на „Демократична България“, който според Йорданов е оказал натиск Василев да остане министър. Той добави, че не са водени разговори с ДПС и няма вариант за коалиция с тях.

За номинирания за премиер от името на партията Йорданов каза:

„С Пламен Николов работим в екип от три години и половина, след Референдума, който направихме, продължихме да работим заедно. Направихме и дебат с него, излъчихме го директно, но понеже повечето журналисти не разсъждават, това някак си мина метър“

„Човекът има качества – изключително образован е, ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам. Николов е образован – доктор по философия на правото, комуникативен, и много разбран диалогичен човек, не слуша само себе си“, допълни той.

„Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари. В МС в момента има хора в служебното правителство, които идват от частния бизнес, – това е по-добре, отколкото да идват чиновници без опит“, каза още Йорданов.

Според него в политиката трябва да влязат хора, които разбират от сферата си, а премиерът трябва да координира дейността .

Той обясни и защо са поканили Асен Василев, когото в момента критикуват усилено:

„Асен Василев се появи като фойерверк, – решихме, че трябва да има приемственост, и затова поканихме Василев. Не сме полицейска организация, за да проверяваме хората си. Не виждам за какво да поднасям извинения на Василев, като ние казахме само факти. Новата му фирма на Василев работи с откраднат код лично от него. И лъже, че е оправдан в Лондон – има експертиза, след което той е предложил сам да сключи споразумение – същия номер е направил и на Лунд, и е продал кода с китайското правителство – иди се разправяй, ако си частна фирма, с китайците!“

Йорданов определи служебния кабинет като „чудесен“, а за президента Румен Радев каза, че не е полицай по душа и, че „всеки допуска грешки“, видимо визирайки Василев.

предишна статияСтойка Кръстева донесе втори медал за България от олимпийските игри
следваща статияBloomberg: Тежка задача пред българския кандидат-премиер, трети избори са реална възможност