Начало Водещи Токът няма да поскъпва с 30%, както твърдеше бизнесът

Токът няма да поскъпва с 30%, както твърдеше бизнесът

926
Иван Иванов

Няма основания за поскъпването на тока за бита. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според него твърденията, че цената на електроенергията ще се повиши с 15 или 30% от лятото са спекулативни и необосновани.

По думите му най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

Той отчете, че към вчерашния ден средната цена на енергията на свободния пазар е 75 лева, а не 125 лева, както твърдят индустриалците.

Подобна прогноза направиха работодателските организации с аргумента, че поскъпването на тока от свободния пазар за индустрията ще повлияе и на цените за бита, които се регулират от държавата.

Те изразиха опасение, че на енергийния пазар съществува картел.

Министър Теменужка Петкова призова бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.

Председателят на енергийния регулатор обаче смята, че няма никакви предпоставки за драстично увеличение на тока на регулирания пазар.

Подготвят се законови промени, с които КЕВР да може да разследва и да налага глоби, но само на пазара на едро.

Промените обаче не засягат договорите на търговците на ток – с тях ще продължи да се занимава Комисията за защита на конкуренцията.

предишна статияБританец пречупи Гришо на четвъртфиналите на Australian Open
следваща статия153 училища в принудителна ваканция заради грипа