Начало Спорт Британец пречупи Гришо на четвъртфиналите на Australian Open

Британец пречупи Гришо на четвъртфиналите на Australian Open

977
Григор Димитров, Кайл Едмънд

Кайл Едмънд се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров. Най-добрият български тенисист загуби с 4:6, 6:3, 3:6, 4:6  на четвъртфиналите на Australian Open. Той не успя да покаже най-добрата си игра, а съперникът му бе по-стабилен в днешния двубой, въпреки че за първи път в кариерата си игра на тази фаза в турнир от Големия шлем, пише „Спортал”.

Григор започна леко колебливо, а за разлика от него британецът стартира уверено и агресивно. Българинът не бе убедителен и с първия си сервис, като двойните грешки започнаха от първия гейм. Третият в света се справи с първия шанс за пробив в мача, но след мощен бекхенд и излизане на мрежата Едмънд стигна до втора възможност, от която се възползва. Той затвърди пробива с убедителен сервис гейм.

Кайл започна впечатляващо, като се опитваше да бъде максимално агресивен. Григор обаче постепенно навлезе в ритъм и в шестия гейм върна пробива, когато съперникът му допусна колебания. Той все по-лесно взимаше подаванията си, а се възполва от шанса си да изравни за 3:3.

Едмънд отново успя да изненада българина в деветия гейм. Двойна грешка на Димитров и форхенд в мрежата дадоха на съперника му две възможности за пробив. Първата бе спасена, но при втората британецът атакува сервиса рано и спечели гейма. Полуфиналистът от миналата година направи всичко възможно, за да върне пробива, като стигна до три брейк пойнта, но съперникът му удържа и стигна до 6:4.

Решен да поеме контрол върху мача, Григор започна отлично втората част и поведе с 2:0. В третия гейм обаче той се озова в ситуация 0:40. 26-годишният хасковлия запази концентрация и успя да се справи. Няколко добри сервиса, прецизни удари и той спечели пет поредни точки.

Стабилната игра Димитров започна да разколебава съперника му. Едмънд с мъка успя да остане в сета, след като спаси два брейк пойнта и измъкна много оспорван гейм за 1:3. Грешките в играта на британеца обаче се увеличиха и той по-рядко затрудняваше съперника си при негов сервис.

Кайл показваше признаци на умора, като в играта му вече нямаше ритъм, което се отразяваше и на играта на съперника му. Григор се опита да го върне в сета с три двойни грешки в седмия гейм, но успя да се измъкне и поведе с 5:2. Малко по-късно той приключи втория сет.
Три непредизвикани грешки от ракетата на Едмънд доведоха до шанс за пробив в първия гейм на третата част, но британецът го спечели. Нивото на игра не бе особено високо, като и двамата правеха повече грешки, отколкото печеливши удари. Кайл сякаш се събуди в третия гейм, изигра няколко точки агресивно и стигна до брейк пойнт. При него блестяща защита на Григор спаси ситуацията и след това резултатът бе изравнен за 2:2.

Проблемите на българина с началния удар го поставиха в сложна ситуация. Той вкара едва 39% първи сервис в третия сет. В осмия гейм Едмънд се възползва от това и стигна до две възможности за пробив. Димитров спаси първата, но при втората направи двойна грешка и съперникът му сервираше за сета, след което стигна до 6:3 в третата част.

В началото на четвъртия сет двамата си взимаха подаванията до петия гейм. Тогава Григор прати в мрежата една топка, а при следващата форхендът му завърши в аут и това означаваше пробив, който постави съперникът му в позиция да мисли за крайната победа. В този момент българинът показа страхотен характер и веднага успя да върне пробива, а след това поведе с 4:3.

С повишаването на напрежението и достигането до период, в който всяка точка е решителна, двамата вдигнаха нивото и започнаха да показват на какво са способни. Димитров обаче отново се озова в задънена улица.

При 15:30 в деветия гейм той изправи красив бекхенд по линията. Топката бе дадена за добра, Едмънд оспорва, а системата „Хоук Ай“ показа топката залепена до линията и сякаш не знаеш дали е вътре или вън. При увеличението се видя, че тя е на милиметър в аут. Това значеше две възможности за пробив. Българинът се справи с първата, но не и с втората. Съперникът му успя да се справи и със сервирането за мача, въпреки че показа нервност. Така след 2 часа и 49 минути игра той можеше да празнува класирането си на полуфиналите, където чака победителя от мача между Рафаел Надал и Марин Чилич.

предишна статияБСП срещу ГЕРБ в парламента, започват дебатите по вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“
следваща статияТокът няма да поскъпва с 30%, както твърдеше бизнесът