Начало Водещи Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)

Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)

129
Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя

В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя, предаде БНТ.

Първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще бъде положен в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец” в Царския Дворец Врана. За това информира в социалната мрежа Ивайло Шалафов, който е директорът на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна”.

На 6 април 2024 г., в деня на Успението на Светия равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис бе отслужена Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия епископ г-н Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски престол, в съслужение с архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Георгиев, и йеродяконите Поликарп и Вартоломей в присъствието на опечалените родители Техни Величества Царя и Царицата, синовете на покойния – Князете Борис и Белтран, Принцеса Мириам, братята му Княз Кирил Преславски и Княз Константин-Асен, сестра му Княгиня Калина и семейството й.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно повеленията на Търновската конституция като наследник на Българския царски престол получава титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски!

Княз Кардам завършва Френския лицей в испанската столица, след което заминава да следва висшето си образование в Университета “Кларк” в Съединените щати. Дипломира се със специалности философия и международна икономика. Впоследствие специализира селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Известно време работи в Кордова – Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

На 11 юли 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина – Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието. През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа, от която Князът не успя да се възстанови.

На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Княз Кардам Търновски почина. Опелото му е извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки са положени във фамилната гробница на съпругата му. На 40-я ден от кончината му в Кралската катедрала “Св. Йероним” в Мадрид, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит, заупокойна служба отслужи Западно и Средноевропейският митрополит г-н, г-н Антоний.

От днес Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство!

Бог да го прости!

предишна статияДипломатически скандал между Еквадор и Мексико
следваща статияТленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)