Начало България Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)

Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)

89
Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя

На предстоящата 9-та годишнина от смъртта на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски тленните му останки бяха пренесени на българска земя в тясно семейно събиране, съобщи БНТ.

Княз Кардам, първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита, ще бъде погребан в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец” в Царския Дворец Врана. Това бе съобщено от Ивайло Шалафов, директор на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“ на социалната мрежа.

На 6 април 2024 г., в деня на Успение на Светия равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис се отслужи Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия епископ г-н Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски престол. Той бе съпроводен от архим. Евтимий, духовния настоятел на Софийска епархия, и ставр. ик. Николай Георгиев, както и от йеродяконите Поликарп и Вартоломей. Царя и Царицата, както и други членове на семейството бяха присъствали на тъжния обред.

Княз Кардам, чийто рожден ден е на 2 декември 1962 г. в Мадрид, съгласно Търновската конституция получи титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски като наследник на Българския царски престол. Той бе кръстен по православен обред и получи името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски.

След завършването на Френския лицей в Мадрид, Княз Кардам продължи образованието си в Университета “Кларк” в САЩ, където завърши философия и международна икономика. По-късно изучава селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Работи в Аржентина за известно време, след което се завръща в Испания и започва да се занимава с телекомуникационни бизнес.

През 11 юли 1996 г. се ожени за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака им имат два сина – Борис и Белтран, които бяха кръстени в православието. През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам бяха участници в сериозен пътен инцидент, след което Князът почина от получените наранявания.

На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Княз Кардам Търновски почина. Опелото му бе извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки бяха положени в гробницата на съпругата му. На 40-я ден от смъртта му в Кралската катедрала “Св. Йероним” в Мадрид бе отслужена заупокойна служба от Западно и Средноевропейския митрополит г-н, г-н Антоний, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит.

Сега Кардам, Княз Търновски почива на българска земя, в дома на Царското семейство!

Бог да го прости!

предишна статияТленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя (СНИМКИ)
следваща статияУкрайна е в неизгодно положение след масираните руски атаки и недостигът на боеприпаси и войници