Начало България Тандемът „Борисов-Пеевски“ прокара на първо четене закона за мигрантите

Тандемът „Борисов-Пеевски“ прокара на първо четене закона за мигрантите

59
граница, ограда

На първо четене депутатите одобриха изменения в Закона за администрацията, които позволяват откриване на допълнителни щатни бройки за полицаи, които ще осигуряват защитата на границата.

Тези промени, предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС, получиха подкрепа от 138 членове на парламента, двама гласуваха „против“ и 44 се въздържаха.

Причините за тези промени включват битки в София, в които бяха замесени чужденци. Тези случаи бяха описани като „безпрецедентни“ поради неспособността да се контролира ситуацията с бежанците в България.

Това става докато вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че няма проблем с нелегалната миграция и не се усеща натиск на границата.

Против на измененията се изказаха от ПП-ДБ, но в същото време законопроектите бяха подкрепени от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Последните случаи бяха наречени от ГЕРБ „форсмажор“, което беше оспорено от ПП-ДБ.

Според Петър Петров от „Възраждане“, българските граждани искат само сигурност и предпазливост, които могат да се осигурят с повече полицаи на терена, особено на границата, според него.

Филип Гунев за ДЕБАТИ: Президентът повтаря цял наръч от конспирации за мигрантите

Според него, между първо и второ четене трябва да се направят предложения, които да не разширят щатите на МВР и броя на служителите на телефоните за спешни повиквания. По този начин можем да увеличим щатите на „Гранична полиция“ и така да гарантираме сигурността на гражданите, според депутата.

Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята, че предложените промени между първото и второто четене не са достатъчни. Разясни, че доколкото броят на служителите се увеличи, те могат да бъдат използвани и за други административни длъжности в различни администрации.

Липсва стратегия за предложенията понастоящем, според Кристиан Вигенин от „БСП за България“. Той подкрепя законопроекта, но смята, че не всичко може да бъде постигнато с нови хора. Предложи подобрение на оборудването и пътищата по границата, за да се подобри ситуацията.

В момента са налични 4000 свободни щатни позиции в МВР, като около 1500 от тях са свободни за повече от шест месеца, заяви Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ).

Той сподели, че всички са съгласни, че границата трябва да бъде здраво защитена, но иска да разбере защо трябва да се увеличава броят на служителите.

Според Арабаджиев, трябва да се проведе реформа и да се оптимизира структурата преди да увеличим броя на служителите.

Ако „Гранична полиция“ има нужда от повече служители, те трябва да бъдат осигурени, каза Надежда Йорданова (ПП-ДБ), но посочи, че текстът предлага възможност за увеличаване на броя на служителите не само за нуждите по границите. Според нея това може да доведе до изпълнение на всички дейности на МВР, включително информационни и административно-наказателни дейности.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЕврокомисията обмисля възможността да забрани вноса на земеделски стоки от Русия
следваща статияБоби Михайлов се самопохвали и каза, че е управлявал брилянтно