Начало Любопитно Тайната, с която умря Никола Тесла

Тайната, с която умря Никола Тесла

3842
Никола Тесла

Благодарение на чудото, което е интернет, можем да спестим малко време, за да не обясняваме кой е  Никола Тесла или какво е постигнал през целия си живот. Но за онези от нас, които не знаят толкова много за него, Тесла е човекът, който открива променлив ток, който е много по-практичен и по-безопасен от директния ток на Едисон. Освен това му е преписва и заслугата за изобретяването на радиопредавателя и флуоресцентни лампи, а от началото на 1900г. той се смяташе за най-великия електроинженер в Америка.

Но въпреки това, Тесла не успя да завърши това, което би било неговото постижение: да донесе безплатно безжично електричество на целия свят.

През 1905г., с финансовата помощ на предприемача Дж. М. Морган, Тесла започва да работи върху кулата „Уордърклиф” – прототип, който има за цел да използва както йоносферата по-горе, така и цялата планета по-долу като електрически проводници. Тя би могла да транспортира електрическа енергия навсякъде по света, благодарение на 200 електрически крушки.Икономическата нестабилност, която се разрази в САЩ скоро след изграждането обаче, гарантира, че този амбициозен проект никога няма да се осъществи.

Когато Тесла умира през 1943г., той отнася в гроба част от тайната си за електричество. Въпреки че мнозина се опитаха да възпроизведат произведенията му, всички удряха на камък, докато изучаваха бележките му. Тъй като Тесла разчиташе в голяма степен на фотографската си памет, бележките му се състояха предимно от скици и много малки подробности, които не послужиха за нищо на онези, които се опитваха да следват неговите стъпки.

предишна статияФилм с българско участие спечели голямата награда на Берлинале (ВИДЕО)
следваща статияKъсметът няма да се усмихнe на една от зодиите в понеделник