Начало Водещи Съвместна операция на 22 страни спаси близо 4 500 влечуги от превръщането...

Съвместна операция на 22 страни спаси близо 4 500 влечуги от превръщането им в модни аксесоари

1115
крокодили, птици

Полицията е спасила хиляди живи змии, гущери и гекони и е предотвратила около 20 крокодили и алигатори да се превърнат в модни продукти от висок клас, съобщи Европол след координирана глобална полицейска операция.

Наречена „Операция Blizzard“, акцията с участието на полицаи от цял свят, включително от Европейския съюз, Австралия, Южна Африка и САЩ, е имала за цел удар по нелегалната търговия с влечуги от средата на април до 22 май.

„Операцията, координирана от Европол и Интерпол, включва агенции от 22 държави и е довела до конфискации на живи животни и модни продукти от висок клас“, се казва в изявление на Европол.

Шестима заподозрени са арестувани в Италия и шестима в Испания, съобщи Европол.

В световен мащаб полицията е конфискувала 4 419 живи животни, между които 2 703 водни и земни костенурки, 1 059 змии, 5 12 гущери и гекони и 20 крокодили и алигатори.

Властите са конфискували също и 152 чанти, портфейли, часовници, лекарства и субстанции за препариране.

Операция “Blizzard“ е била насочена към пътници на самолети, търговски товари, магазини за домашни любимци и хора със законно разрешение за отглеждане на влечуги, съобщава АФП.

„Трафикът на диви животни се е увеличил значително през последните години до такава степен, че в момента хиляди влечуги, струващи милиони евро, се конфискуват всяка година“, каза Педро Фелисио, ръководител на Европол за престъпления с икономически и имуществен характер.

„Въпреки положените от различно естество, заплахата от екологични престъпления остава висока“, каза Фелисио.

предишна статияЕдна зодия да не си търси ново гадже засега, ако е зарязала старото, а друга ще бъде харесана не само от любимия
следваща статияИнтензивни валежи, придружени с гръмотевици и градушки