Начало Водещи Супер вторник в САЩ: Гласуване в 15 щата и една територия на...

Супер вторник в САЩ: Гласуване в 15 щата и една територия на първични избори

54
Избори САЩ
Снимка: БТА

Днес в Съединените щати се провежда Супер вторник – най-големият ден в първичните избори преди президентските избори през ноември.

В изборите участват избиратели от 15 щата и една територия.

Резултатите от гласуването може да засилят или да отслабят позициите на Джо Байдън и Доналд Тръмп, които се стремят към реванш през есента.

Върховният съд на САЩ обяви, че Тръмп има правото да участва в първичните избори, отменяйки решението на съда в Колорадо.

Съдиите единодушно отмениха решението на Върховния съд на щата от 19 декември, което беше премахнало Тръмп от списъка за първичните избори на Републиканската партия заради насърчаването от негова страна на проваления протест на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия.

Това решение слага край на опитите в различни щати да изключат Тръмп от списъците за гласуване. Преди днешния ключов вот, Тръмп вече спечели подкрепата на републиканците в Северна Дакота.

В битката за номинацията от страна на Републиканската партия за президентските избори през ноември, Тръмп успя да победи лесно Ники Хейли в Северна Дакота.

Очаква се Тръмп да постигне успех в гласуването на супервторник, когато републиканците гласуват в общо 15 щата на САЩ и една американска територия, което е най-важният ден в първичните избори.

Прочетете още новини от деня тук

 

предишна статияНе забравяйте чадърите! Жълт код за 9 области
следваща статияУкрайна потопи още един руски кораб в Черно море