Начало Избор на редактора „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как така двама министри се оказаха толкова нужни...

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как така двама министри се оказаха толкова нужни за българската демокрация?

54
Стършел
Посвещаване

Като не щете втора врътка на ротацията, ето ви сега първи служебен кабинет, съставен не от президента, а от Сметната палата.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Ако питате мен, по-хубаво щеше да бъде, ако го съставяше омбудсманът – щеше да се грижи за гражданските ни права и да ни защитава от топлофикациите. Но така са тръгнали нещата – като не ни върви – не върви!

За да потръгнат работите, по-опитните в тая работа, онези, които не можаха да съставят правителство, веднага започнаха да дават акъл. В смисъл – този не става за министър, онзи – не бива да стане… Ко-управляващите с тях досега – напротив, те си харесват и досегашния вътрешен, и досегашния на електронното управление.

Що така? Защо само тия двамата? Как така изведнъж те се оказаха по-нужни от слънцето и въздуха за българската демокрация? В министерския съвет има двайсет министри – останалите за лукови глави ли ги броите? С какво е по-лош, да речем, министърът на отбраната? Той не може ли да заповяда на армията да гласува единодушно за партията, която му харесва?

Или спортният? Хиляди яки момчета могат да излязат пред изборните бюра и да респектират опонентите!

Просветният? Ако обещае на учителите още едно повишение на заплатите – няма ли това да напълни урните с правилни и грамотно попълнени бюлетини?

Не ни казват. Оставят ни да се чудим. И тъй като и ние нямаме никакъв отговор, предлагаме малък тест – нещо като национално допитване по въпроса.

За отговорилите сме предвидили специална награда!

И така:

Защо вътрешният министър трябва да е от нашите, а не от вашите?

А: Защото е принципен, почтен, професионалист и няма да позволи купуването на гласове и манипулиране на изборите;

Б: Защото е принципен, почтен, професионалист и ще лови вашите купувачи, а нашите няма да пипа;

В: Защото е принципен, почтен, професионалист и полицаите му ще плашат вашите напазарувани, а нашите ще опазват от съблазънта да се препродадат на врага.

Можете да посочите и повече от два отговора.

Вторият въпрос е по-лесен:

Защо досегашният министър на електронното управление не става?

А: Защото е принципен, почтен, професионалист и няма да позволи манипулиране на резултатите;

Б: Защото е принципен, почтен, професионалист и ще си копира за вкъщи кода на машините за гласуване само за да си играйка с него;

В: Защото е принципен, почтен, професионалист и ще внимава кои флашки трябва да изчезнат, кои – да се подменят и кои – да останат, та да не се изкриви изборният резултат.

Правилните отговори няма да се публикуват, за да си нямаме неприятности. Но за всички участници е предвидена специална награда – един от тях, избран с честен жребий, гарантиран и от двамата министри, ще бъде включен чрез специална конституционна поправка в разширения списък лица, от които президентът може да избира кандидат за служебен премиер.

Кога друг път ще имате възможност да назначите вуйчата за служебен МВР началник, а баджанака – за министър на електронното незнамкаквотам и така да допринесете за честното и почтено провеждане на поредните избори!

Очакваме вашите отговори!

Румен БЕЛЧЕВ

Още коментари – четете тук

предишна статияМирослав Иванов: Главен прокурор е лице, което се разследва за престъпления
следваща статияВремето изтича: Ще можем ли в бъдеще да различаваме фалшивите видеа и снимки?