Начало Водещи Стотици смелчаци от цялата страна уловиха кръста на Богоявление (ОБЗОР)

Стотици смелчаци от цялата страна уловиха кръста на Богоявление (ОБЗОР)

119
Кръст, Богоявление
Снимка: БТА

Всекидневно се отслужват водосвети в цялата страна по повод Богоявление, който е един от най-почитаните зимни празници у нас. Момчета и мъже от цяла България участват в ритуала на изваждане на Светия кръст от замръзналите води на реки, язовири и басейни. Вярва се, че този, който успее да извади кръста, ще бъде честит и здрав през цялата година.

Ако кръстът, хвърлен във водата, замръзне, това е знак за здраве и изобилие. Ако времето е студено и сухо, това се приема като предвестие за плодородна и добра година.

Калофер

В Калофер се състоя традиционният ритуал на Богоявление, който привлече много местни жители и гости. Общо 45 мъже от града и съседните села, облечени в народни носии, влязоха в река Селска, където изведоха традиционното празнично хоро.

Мъжко хоро, Калофер
Снимка: БТА

Кръстът беше спасен от 39-годишният Десислав Йосифов, който го предаде на най-младия участник – 5-годишният Борислав Бялов, който днес празнува своя имен ден.

Благоевград

В Благоевград 36-годишният Кирил Димитров успя да извади кръста от водите на река Бистрица. 30+ смелости скочиха в реката срещу кв. Вароша, където Кирил превзе кръста хвърлен до стената на баража.

Кирил Димитров от Благоевград извади Богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица
Снимка: БТА

Замръзналият Кирил изрази пожелание за здраве на жителите на Благоевград.

Казанлък

53-годишният Христо Христов – Горилата спаси кръста в Казанлък, участвайки в ритуала за 20-ти път, като го извади за втори път.

Русе

23-годишен финансист спаси богоявленския кръст от река Дунав в Русе. Александър Георгиев участва за първи път и получи подаръци от русенския митрополит Наум, областния управител Данаил Ковачев и кметът на Русе Пенчо Милков.

Финансист извади от водите на Дунав кръста на Богоявление в Русе
Снимка: БТА

Преди ритуала имаше водосвет от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия. 12 мъже скочиха за кръста в Русе, като трима от записалите се общо 15 участници не се явиха.

София

45 мъже скочиха в Богоявленския ритуал в ж.к. „Дружба“ в София. Най-младият участник беше на 18 години, а най-възрастният на 83 години. 20-годишният Любомир Мутафчийски беше този, който успя да извади кръста.

Двайсетгодишният Любомир Мутафчийски извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. Дружба в София
Снимка: БТА

Любомир заяви, че иска да според всички българи, както и големи, да спазват традициите и да участват в ритуала във водата.

Семейството му каза, че е много гордо с него и че възпитанието е една от причините за участието му в ритуала.

Стара Загора

Дванадесетокласникът Стелиан Чукуров от Стара Загора извади кръста от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“. Общо около 30 мъже скочиха след символа на християнската вяра.

Ученик "спаси" богоявленския кръст в Стара Загора
Снимка: БТА

Владиката отслужи утреня и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Пловдив

39-годишният Димитър Куманов извади кръста от водите на река Марица в Пловдив. По традиция, градът се събра за оцеляване на кръста, който бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай.

Кюстендил

Любослав Ганев успя да извади кръста от водите на река Банщица в Кюстендил, след 4 години. 22 младежи участваха в състезанието, а Любослав заяви, че иска на всички кюстендилци да имат ново успешно начало и да бъдат по-добри един към друг.

Любослав Ганев спаси кръста във водите на река Банщица в Кюстендил
Снимка: БТА

Бургас

Ученикът в 12 клас от математическата гимназия в Бургас Александър Китенов бе този, който хвана кръста в морето. Рекорден брой от 73-ма души се включиха в ритуала по спасяването на кръста на Йордановден. Хиляди бургазлии наблюдаваха ритуала от брега на морето и от Моста.

Ученикът Александър Китенов улови кръста в морските води на Бургас
Снимка: БТА

Варна

Близо

предишна статияС 98 лв. за мегаватчас е поевтинял природният газ на „Газов хъб Балкан“ за година
следваща статияВалежи от дъжд и сняг! Температурите падат