Начало Свят Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна

Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна

34
Столтенберг: В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че алиансът няма намерение да се включи в конфликта в Украйна. Той изтъкна това по време на пресконференция след срещата на външните министри от НАТО в Брюксел, съобщи БТА.

Столтенберг подчерта, че няма планове за изпращане на войски в Украйна, тъй като няма молба за това. Подпомагането на Украйна не означава включване в конфликта, добави той.

Генералният секретар обяви, че съюзниците подкрепят идеята за координация на военната помощ за Киев чрез НАТО, за да се осигури предвидимост. Работата по този въпрос ще продължи в следващите седмици, посочи той.

„Ситуацията на полето за битка е сериозна. Украйна има нужда от повече средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и подкрепа. Виждаме, че Русия увеличава натиска и мобилизира повече войски, готова да жертва хора и техника за незначителни цели. Има два пътища напред – съюзниците да предоставят повече помощ и Украйна да възвърне окупираните територии; другият вариант е да не успеем да направим това и Русия да продължи напред, увеличавайки опасността. Единственият начин за постигане на траен и справедлив мир е чрез силата на украинските въоръжени сили, само по този начин Путин може да бъде убеден, че няма да победи на полето на битката и трябва да преговаря за приемливо решение, което запазва независимостта на Украйна. Силно вярвам, че това е възможно“, посочи Йенс Столтенберг.

Той изрази противопоставление към всякакви опити на грузинските власти да се въведе законопроект за „чуждите агенти“, тъй като това е в противоречие с усилията за укрепване на демократичните институции в страната и за приближаване към НАТО и ЕС.

Още международни новини – четете тук

предишна статияПратиха пенсионер в психиатрията. Отишъл при Путин с автомат играчка
следваща статияПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС саботират еврозоната (декларация)