Начало България ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС саботират еврозоната (декларация)

ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС саботират еврозоната (декларация)

39
еврозоната

Партиите ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на партията „Възраждане“, се опитват да блокират присъединяването на страната към еврозоната. Това разкрива декларация, изпратена до медиите от ПП-ДБ. Според тези партии това се прави чрез продължително предлагане на нови разходи, които превишават бюджетната рамка с 4 милиарда лева, което води до невъзможност за изпълнение на дефицита, предвиден в нея.

В декларацията се споменава:

Всеки път, когато България приближи до еврозоната, ГЕРБ и ДПС се изказват подкрепящо, но активно пречат на присъединяването ни.

През последните седмици ГЕРБ и ДПС, при подкрепата на „Възраждане“, непрекъснато предлагат нови разходи, които превишават 4 милиарда лева, извън бюджетната рамка.

Целта им е ясна – да разорят бюджета и плановия дефицит. Това обаче ще предотврати влизането на България в еврозоната. Партиите ГЕРБ и ДПС постоянно се изказват за подкрепа за присъединяването ни, но реално саботират процеса.

Напомня се за вота на Кодекса за осигуряването в 48-то НС, който не беше приет с ясното представяне, че присъединяването към еврозоната ще се отложи. След месеци същият закон беше приет, което води до още една година забавяне.

Връхът на действията на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е вземането на решение в средата на нощта да бъдат спрени част от разплащанията от министъра на финансите с цел много държавни институции да прекратят работа за поне една седмица. Само един пример за резултата от това е, че Министерството на финансите няма да може да финансира болницата за деца с увреждания в Котел, която няма ток и не успява да изплати заплати и ще спре дейността си.

То е в нарушение на Правилника на Народното събрание без основание и е явно неконституционно (виж „РЕШЕНИЕ № 10, на КС, от 28 септември 2021 г., (Обн. ДВ, бр. 83 от 5.10.2021 г.).

През последните дни на този парламент ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ последователно нарушават конституционния ред и правовата държава.

Решението на практика спира изпълнението на държавния бюджет в съществена степен, което е отговорност на министъра на финансите. Бюджетът за 2024 г. беше приет от ГЕРБ и ДПС, но сега тези същи представители забраняват на министъра на финансите да изпълнява планираните от тях бюджетни разходи. Крайната цел е да се забави влизането ни в Шенген и еврозоната след 17 години усилия, включително 12-годишното управление на ГЕРБ, поради страха, че правителството на ПП-ДБ е постигнало успех в областта, в която ГЕРБ преди не успя.

предишна статияСтолтенберг: НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна
следваща статияМИНА: Министерството на вътрешните работи на Черна гора нареди проверка на избирателните списъци за предстоящите избори в Будва