Начало Любопитно Стивън Хокинг: Английските национали не могат да улучат кравешки задник с банджо

Стивън Хокинг: Английските национали не могат да улучат кравешки задник с банджо

1453
Стивън Хокинг

Вдъхновяващият ум на Стивън Хокинг, починал преди ден на 76 години, тласна напред физиката с брилянтните си теории, но дори и такъв гений не успя да помогне на английския национален отбор по футбол да спечели Световната купа. Покрай славата му на велик физик остана в сянка опитът му преди световното първенство по футбол през 2014 да помогне на Англия, като приложи научната логика върху събирани с години данни относно изпълнението на дузпи.

„Трите лъва“ имат трогателно печална история в изпълнението на дузпи в елиминациите на големите първенства.

По онова време геният заяви: „Както казваме в науката, Англия не може да уцели кравешки задник с банджо“.

След анализ на резултатите от всички световни първенства от 1966 насам Хокинс заключи, че изпълнителите на дузпи трябва да се засилват повече от 3 крачки и да предпочитат удар със страничната част на крака, отколкото с горната /“прав удар“ – бел. ред/.

„Само да можех да прошепна това в ухото на Крис Уодъл през 1990 преди да прати топката в орбита“ – мечтаел ученият.

Според него статистиката е категорична и потвърждава очевидното:

– употребата на страничната част на стъпалото при удара има 10% по-голям шанс да вкара;

– ударът да е насочен към горния ляв или десен ъгъл на вратата – 84 % шанс за гол в тези зони;

– нападателите, поради уменията си да насочват топката, имат по-добри резултати от защитниците и полузащитниците.

Според ученият няма зависимост в резултатността от това дали играчът е по-добър с левия или с десния крак, но плешивите и светлокосите футболисти имат по-висок шанс да вкарат.

Вземайки предвид всички кондиционни, физически, физиологически, политически и тактически фактори Хокинг  е имал теория за подобряване на шансовете на англичаните в Бразилия преди 4 години:

„Червеният екип на Англия е по-успешен и трябва да предпочитаме схема 4-3-3 пред 4-4-2. Германските психолози са установили, че червеното дава на играчите повече самочувствие и те биват възприемани от съперника като по-агресивни и доминиращи. Също така 4-3-3 е по-позитивна схема и играчите имат психологически предимства. Трябва и да се надяваме на европейски рефери. Те симпатизират повече на английския стил на игра и по-малко на балерини като Луис Суарес“.

 

Хокинг отдавал голямо  значине на климатичния фактор. Англия се представя по-добре по-близо до дома, на ниска надморска височина /под 500 метра/ и при умерени температури. Също и при начален час на мача около 3 следобед местно време. 5 градуса покачване на температурата намалява шансовете й за победа с 59%.

Всичко казано води до извода, че, по проучванията на Хокинг, Англия ще се чувства много по-комфортно на световното в Русия, отколкото в Бразилия. Ако се стигне до дузпи, е добре да са приели съветите на гения.

 

 

предишна статияУчителка плати 19 000 долара за трансплантация на бъбрек на котката си
следваща статияЕдна от зодиите да не работи днес, а другите да й завиждат