Начало България Стефан Янев: Не е необходимо хората да имат усещане за принуда

Стефан Янев: Не е необходимо хората да имат усещане за принуда

778

„Решение за това как ще се продължи с мерките през тази седмица ще бъде взето днес или утре.“ Това каза служебният министър-председател Стефан Янев в интервю за Нова телевизия.

„Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, в ръцете на министъра на здравеопазването и неговия екип. Доц. Кунчев е част от този екип – Епидемиологичния съвет. В него влизат още 10-тина човека, които са специалисти в тази област и на база на техните различни мнения се взимат балансираните решения. Вероятно все ще има недоволни, но балансът е между протестът и гласът на тези, които не искат мерки, и на тези, които искат мерки и повече сигурност и предсказуемост в здравната обстановка, която ги заобикаля“, посочи той.

„Политическото решение взима министърът на здравеопазването, който е най-близко до тематиката. Това са неговите правомощия и по закон. Решение за това как ще се продължи през тази седмица ще бъде взето днес или утре“, добави Янев.

„Служебното правителство функционира по правилата на демократичното функциониране на държавата. Ние демонстрираме, че то е колективен орган и решенията се взимат по компетентност. Не е необходимо министър-председателят на бъде едноличен лидер и да взима еднолично решения. В случая няма решение, защото то се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица. Въпрос на труден баланс е, защото целта е максимално да не се пречи на бизнеса и икономиката да работят. Всички трябва да бъдем социално отговорни, в социална среда“, заяви премиерът.

Чуваме гласа на бизнеса

По думите му за подготовката и готовността на болниците и техния капацитет няколко пъти е коментирано, че е предвидено да става нарастване на възможността им да поемат повече пациенти при необходимост. „Изчерпан е капацитетът на една болница и вече се влиза в друга част на плана – да бъде преоборудвана друга клиника на тази болница.“

„Чуваме гласа на бизнеса, който казва, че го поставят в невъзможност да работи. По отношение на държавната администрация е взето решение и са наложени мерки. На ръководителите на администрации са поставени задачи да направят плаващо работно време, така че да няма струпване в градския транспорт в пиковите часове и да се намалят хората, които работят в офиси при възможност на 50%“, допълни той.

„Парите за компенсации за медицинските работници, за бизнеса, за допълнителни медицински консумативи и медикаменти са предвидени в проекта за актуализация на бюджета. Бюджетът и процесът на актуализация вече е в парламента и депутатите ще решат дали тази актуализация ще се случи и в какъв вид, посочи министър-председателят.

„Здравното министерство е преценило, че по новата методика се изчислява реално труда на хората, които са на първа линия и извършват определена дейност и така смятат, че се постига справедливост по натоварването“, заяви той.

Не е необходимо хората да имат усещане за принуда при условие че за момента ваксината е единствения довод даден от науката, който дори и да не те предпазва на 100%, но помага заболяването да протече без усложнения.

От депутатите зависи дали ще имаме избори 2 в 1

На въпрос готов ли е да бъде следващ служебен премиер в ситуацията до следващите избори, Янев заяви, че това е решение на президента, защото той определя състава на служебния кабинет.

„Да, ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Организацията на изборите, макар и да изглежда рутинно действие, не е лек процес. Тя трябва да започне достатъчно по-рано съвместно с ЦИК. Как да бъдат изборите решава парламентът, въпросът е кога ще насрочат президентските избори. Ако това Народно събрание не е в състояние да излъчи правителство и се стигне до варианта, в който президентът издава указ за прекратяване на дейността му и насрочва избори, датата на този указ на практика определя и датата на изборите – два месеца от тази дата. Така че тази технология е в ръцете на народните представители. Президентът ще определи датата за парламентарните избори заедно с указа за прекратяване на пълномощията на 46-ото Народно събрание. От депутатите зависи дали ще имаме избори 2 в 1“, заяви Янев.

Нов политически субект ще уплътни това, което липсва

„Очевидно се намираме в перманентна политическа криза, след като в рамките на една годна ще правим три парламентарни избора. Това е криза на политическото лидерство. Говоря за феномен, който се откроява много ясно в България – липсва връзка между гражданите и партиите. Партиите не се съобразяват с волята на обществото. Вероятно това е причина за политическата криза и ще се търси тази ниша да бъде запълнена“, каза Янев.

Премиерът коментира, че новите политически субекти ще търсят начин за уплътняване на това, което липсва. Относно евентуално участие на служебни министри от кабинета му в бъдещ политически проект, Янев заяви: „Да, бих гласувал за Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Бих се включил във всеки един проект, който работи за България.“

Запитан дали подобен проект няма да бъде припознат като „партията на Румен Радев”, Янев подчерта, че в нашето политическо говорене трябва да престанем с персонализацията. На въпрос дали може такъв проект да се реализира за предстоящите избори, Янев заяви – вероятно може, предстои да видим.

Според него не само „Има такъв народ”, а и другите партии не демонстрират устойчиво политическо поведение. Затова предполагаемо ще бъдат наказани на следващи избори, когато и да са те.

предишна статияВ очакване на следващия германски канцлер – кои са кандидатите?
следваща статияНационалите ни по борба заминават за турнир в Букурещ