Начало Водещи В очакване на следващия германски канцлер – кои са кандидатите?

В очакване на следващия германски канцлер – кои са кандидатите?

858

Основните германски политически партии проведоха своите номинации, но само един ще има възможността да вземе короната на Ангела Меркел. Финансовият министър Олаф Шолц беше последният, който получи одобрението на своята партия като кандидат за канцлер. Този ход беше формалност, но потвърди тримата потенциални канцлери, от които германците ще избират, когато гласуват през септември. Триото ще се изправи и в няколко публични телевизионни дебата няколко седмици преди изборния ден.

Ето основните неща които знаем за триото, което се бори да наследи Ангела Меркел, ветеранът християндемократ, която се оттегля след 16 години на власт.

Аналена Бербок

Аналена Бербок

Възраст: 40

Партия: Зелените

Настояща работа: Съпредседател на Зелените

Биография: След като учи в Хамбург и Лондон, където получава диплома по международно право, Бербок работи в Европарламента в Брюксел, преди да се върне в Германия и да спечели изборите за Бундестага. 

Забавен факт: Като млада, Бербок е била състезател по гимнастика на батут (факт, който предизвика безкрайни политически метафори в германската преса).

Шанс за успех: Кандидатурата на Бербок внесе нова енергия в кампанията и обедини Зелените. И все пак далеч не е сигурно, дали германците са готови да оставят бъдещето си в ръцете на някой, който не се страхува да рискува, но никога не е заемал изпълнителна длъжност.

Армин Лашет

Армин Лашет

Възраст: 60

Партия: Християндемократически съюз (ХДС)

Настояща работа: Премиер на щата Северен Рейн-Вестфалия

Биография: Син на миньор, Лашет израства в католическо семейство от работническа класа и печели университетска стипендия от Фондация „Конрад Аденауер“ (фондация, близка до ХДС). Той е прекарал по-голямата част от кариерата си в политиката, включително един мандат като евродепутат.

Забавен факт: Бил е редактор на католически вестник.

Шанс за успех: Основното предимство на Лашет е, че той представлява статуквото. Но това може и да му струва изборите. След 16 годишната ера на Меркел много германци са готови за промяна.

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Възраст: 62

Партия: Социалдемократи (SPD)

Настояща работа: германски финансов министър, вицеканцлер

Биография: Бивш кмет на Хамбург и адвокат по трудово право, Шолц е политик с умерена кариера. Въпреки че може да изглежда малко скучен, германците му се доверяват и оценките му за одобрение са солидни.

Забавен факт: Като млад социалист през 80-те години, Шолц е бил твърд антикапиталист, който отхвърля НАТО като „империалисти“.

Шанс за успех: Дори ако Шолц има опит, интелект и увереност, да се справи с най-високата длъжност, социалдемократите му гласуват едва 15% доверие, така че шансовете му да стане канцлер са малки.

предишна статияДнес една от зодиите има голям шанс да намери своята половинка
следваща статияСтефан Янев: Не е необходимо хората да имат усещане за принуда