Начало България Спортни звезди повеждат велоколоната за по-чист въздух в София

Спортни звезди повеждат велоколоната за по-чист въздух в София

1033
велошествие, София

Множество популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на „София кара колело и тича за по-чист въздух” в неделя, 14 април.

Стартът на велошествието е точно в 11 часа, а бегачите потеглят в 11.15 часа по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, викторини с награди, концерти и забавления.

Велошествието и кросовото бягане (маратон) нямат състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече четвърта поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъдат част младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа тази зима историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. На старт ще бъдат и двукратните олимпийски младежки шампиони от Буенос Айрес2018 акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, бронзовата медалистка от току-що завършилото Световно първенство за девойки по фехтовка в Торун (Пол) и носителка на Световната купа на сабя Йоана Илиева, деца от хокейните школи, баскетболната легенда Роберт Гергов и др.

Сред участниците ще и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. Българският герой през миналата година осъществи заедно с приятели и съмишленици уникален проект с щафетния супермаратон „Един дан на Витоша“. За двайсет часа Дойчин обиколи Витоша по суша, въздух, вода, дори под земята, съпровождан от 16 суперспортисти, два коня и няколко хъскита.

В пъстрата колона ще бъде и група от Датското посолство начело с посланик Сьорен Якобсен, които също ще карат колела за по-чист въздух в София. На старта очакваме и президентът на Международния съюз по модерен петобой (UIPM) Клаус Шорман, германецът тези дни е в София във връзка с турнира за Световната купа.

предишна статияЗащо бебето на принц Хари и Меган Маркъл ще подава данъчна декларация в САЩ?
следваща статияСолсбъри – най-добрият град за живеене във Великобритания