Начало Водещи Защо бебето на принц Хари и Меган Маркъл ще подава данъчна декларация...

Защо бебето на принц Хари и Меган Маркъл ще подава данъчна декларация в САЩ?

2425
Меган, принц Хари

Да се родиш със сребърна лъжица в устата си: кралското бебе на принц Хари и Меган Маркъл ще имат особено блестяща такава, пише АФП.

И американските данъчни власти ще трябва да знаят точно колко струва това приспособление.

Това е така, защото бебето ще има двойно гражданство: британско заради баща си и американско от майка му, чиято официална титла е херцогиня на Съсекс.

„Когато един от родителите е американски гражданин и е пребивавал в САЩ в продължение на пет години с най-малко две след 14-годишна възраст, бебето автоматично също получава гражданство“, казва Дейвид Треил, основател на „Американската данъчна декларация“ – консултантска служба за емигранти от САЩ. Живеещи във Великобритания.

Меган, принц Хари

„Такъв е случаят с Меган“, казва Треил, като отбелязва, че този случай е първи в британското кралско семейство.

Американското гражданство идва с редица ограничителни условия: като всеки американец, който е роден, расте и умира навсякъде по света, всяка година детето на Меган и Хари ще трябва да показва на американската данъчна служба декларация за доходите си.

От момента на раждането си, парите, депозирани в банка от кралските му родители – нетърпеливи да осигурят светло бъдеще за своето потомство – трябва да бъдат надлежно докладвани на данъчните.

Същото важи и за парите, които идват, ако мама и татко решат, да речем, да насочат детето по стъпките на майка си – бивша актриса.

„Случайни американци“

„Забравете за неприкосновеността на личния живот“ – каза Триел. Данъчните ще „знаят много повече за богатството на двойката“ чрез данъчните декларации. „Много повече информация ще стигне до САЩ“, добави той.

А именно: данъчните служби ще изискват всякакви ценни подаръци от не-американци за детето на Хари и Меган, също да бъдат декларирани като активи.

„Представете си, че кралицата подари на бебето хубава красива книга за изкуство от кралската колекция, с картини на Ван Гог или Миро. Ако този подарък струва повече от 100 000 долара, той трябва да бъде докладван“, каза Треител.

Въпреки това, подаръците за бебешкото парти, които Маркъл получи наскоро в Ню Йорк, не трябва да бъдат декларирани, ако са от други американци, каза експертът.

И въпреки че бебето и майката ще трябва да представят формуляри, които ще изискват много време за счетоводители, те все пак няма да плащат големи данъци, защото могат да бъдат компенсирани от плащаните във Великобритания, казва специалистът по данъчно законодателство Лаура Сондерс от „The Wall Street Journal“.

Усилията на американските данъчни власти да следят отблизо американските емигранти могат да имат сериозни последици за хората, чиято единствена връзка с Америка е, че са просто родени там.

Такъв е случаят с така наречените „случайни американци“ – като хиляди хора във Франция, които автоматично са получили американско гражданство, защото са родени в САЩ, но са напуснали Америка като малки деца и вече нямат никакви връзки със страната.

Глоби

След приемането на Закона за спазване на данъчното законодателство за чуждестранните сметки през 2010 г., който замени старото данъчно законодателство, тези хора са задължени да докладват доходите си на данъчните власти на САЩ.

Много от тези хора напускат САЩ още като деца. Асоциацията на случайните американци, която ги събира заедно, поиска от президента Доналд Тръмп миналата година да намери решение на техния проблем.

Статутът им може да бъде чувствителна тема. Ако те откажат да подават топката на американските данъчни власти, техните банки в държавите им по местоживеене, могат да бъдат санкционирани. Така че тези институции могат да им откажат услуги като банкови сметки и ипотеки.

Меган, принц Хари

В по-малка степен британското кралско семейство също не може да избягва данъчните си задължения в САЩ: липса на данъчна декларация може да доведе до тежки глоби.

Но има решение, което ще спре главоболието на счетоводителите на кралската двойка: Меган може да се откаже от американското си гражданство. Но дори и да направи това, данъчните декларации все още трябва да бъдат подавани за детето до 18-годишната му възраст.

предишна статияАПИ: Ремонтите по магистралите може да затруднят движението
следваща статияСпортни звезди повеждат велоколоната за по-чист въздух в София