Начало България София отново е столица на науката

София отново е столица на науката

951
София, столица

Защо умни хора вярват в глупости? Да се страхуваме ли от изкуствения интелект? Възможна ли е грипна пандемия днес? Какво е общото между математиката и семейство Симпсън?

През месец май София отново ще се превърне в столица на науката. Осмото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 10 до 13 май в София Тех Парк, а програмата е по-голяма от всякога. Тази година фестивалът предлага над 100 събития с участието на над 80 вдъхновяващи учени от 17 държави.

Първият ден на фестивала – 10 май, предлага вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа и част от екипа, направил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено.

Същата вечер, по повод 30-годишнината на българската база в Антарктика, среща си дават три от големите имена сред полярните изследователи – проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, Питър Маркис, ръководител на медицинското звено на Британската антарктическа служба, и проф. Антонио Кесада, научен ръководител на Испанската полярна програма.

За Вселената след Стивън Хокинг – за живота и приноса в науката на британския „краси ум“ ще разкаже Никола Каравасилев, ръководител на националния отбор по астрономия.

Петък, 11 май, предлага среща с още един известен медик – д-р Рос Фишър, консултант по детска онкологична хирургия. Той ще говори за „Детската хирургия и вдъхновението“ и как медиците могат да помогнат на своите пациенти за справянето с емоционални травми.

Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан е специалната изненада на фестивала тази година, благодарение на партньорството с Посолството на САЩ в България. Ветеринар по професия и изследовател по душа, д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. Днес той е част от Космически център “Джонсън” (известен още като Център за управление на полетите) в Хюстън, Тексас.

Неделната програма предлага среща с Нобелов лауреат по медицина, от чиято история ще разберем защо ролята на учения е не само да разрешава, но и да търси кои са големите научни въпроси. Сър Тим Хънт ще разкаже за дългия път до голямото откритие, осеян с неочаквани резултати!

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2018 година. Освен събития, фестивалът предлага изложби, книги, и много щандове с експерименти и демонстрации, където посетители ще могат да видят и изпробват науката в действие. Зоните „Откривател“ и „Зона 42“ ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет.

предишна статияАПИ: Заради ремонти движението на камиони по АМ „Тракия” се отклонява при Пловдив
следваща статияВ Брюксел взеха мерки срещу скандална джамия