Начало Анализ В Брюксел взеха мерки срещу скандална джамия

В Брюксел взеха мерки срещу скандална джамия

1120
джамия

Доклад на белгийските служби, цитиран от местни медии, предупреждава, че в Голямата джамия на Брюксел се проповядво радикален ислям. Документът от 40 страници посочва, че учебните помагала на имамите в Белгия са заимствани от ръководствата на терористичната групировка „Ал Кайда“, а проповедите в джамията призовават към въоръжени действия. Там още се поощрявали посегателствата срещу евреите и хомосексуалистите.

Около Голямата джамия на Брюксел от година се развива нова сюжетна линия.

През 1969 година Белгия предаде управлението на святата мюсюлманска сграда на Саудитска Арабия, като така даде и достъп на нейни имами до нарстващата мюсюлманска популация в града. В замяна получи по-евтин петрол за индустрията си.

Наскоро, обаче, пред опасността от радикален ислям, проповядван близо до централата на Европейския съюз, властите решиха да поставят ситуацията под свой контрол и разтрогнаха договора с Рияд. Отсрочката за влизането в сила на прекратяването е една година. Още в края на миналата година саудитският имам на джамията бе изгонен от страната заради неговата радикализация. Ръководството на храма отрича, че там става нещо нередно, но белгийските власти вече изглеждат решени да скъсат връзките на Голямата джамия с Рияд на фона на опасенията, които възникнаха в ЕС на тема радикален ислям след атентатите в Париж през 2015 г и Брюксел през 2016 година. Цитираният по-горе доклад всъщност бе изготвен именно в хода на разследването на втория случай.

Решителността на Белгия да постави условия на такъв голям доставчик на петрол и клиент на индустриални стоки и оръжие като Рияд контрастира с общата неохота сред европейските политици да се конфронтират с платежоспособната близкоизточна държава.

Бързото приемане на промяната от страна на Саудитска Арабия, обаче, се тълкува като израз на новия й курс да протежира по-умерени форми на исляма. Това стана в резултат на демаскирането на опасността от радикалния ислям, илюстрирана чрез възхода на Ислямска държава. Споразуманието между Брюксел и Рияд мина леко, защото е в синхрон с новата политика на арабската страна да орязва подкрепата си за джамии, чийто проповедници биват обвинявани в разпространяване на радикални идеи. Според белгийският дипломат Дирк Ахтен, който водеше правителствената делегация в Рияд през ноември, новото вижадне на Саудитска Арабия относно религията е „прозорец на възможността“.

Молитва в Голямата джамия в Брюксел

Крайната цел на белгийските лидери е да наложат в джамията и в цялата мюсюлманска общност разновидността „Европейски ислям“, която да замени и изкорени екстремните интерпертации на салафитската разновидност, послужили за основа на доктрините на джихадистките групировки.

предишна статияСофия отново е столица на науката
следваща статияПърван Симеонов: Борисов не предложи нищо ново за една година