Rolls-Royce

Какво е общото между кралицата на Великобритания Елизабет II, лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и агент Джони Инглиш, изигран от британския актьор Роуън Аткинсън в едноименния комедиен филм? Отговорът е много прост – и тримата се возят в „Ролс-Ройс”.

Ако случайно един от тримата изброени скоро имат път към България, а луксозните им возила се нуждаят от ремонт или обслужване, вече има къде да ги извършат. От вчера легендарната британска марка има официален сервиз в София, който бе тържествено открит с представянето на първия кросоувър на марката „Кълинан”.

Досега най-близките до нас места за обслужване на автомобилите от бранда се намираха в Истанбул и Мюнхен.

Статут на сервизен център за „Ролс-Ройс” получи базата на БМВ „М кар” в София, която се намира на бул. „Черни връх” в столицата. От 2003 г. британската марка е част от портфолиото на БМВ, а повод за оторизирането на центъра е нарасналият брой автомобили в Югоизточна Европа.

Развитието на марката е свързано с редица интересни факти. През далечната 1906 година „Ролс-Ройс“ представя своя първи модел – „Сребърен дух”, който поставя рекорд като изминава 24 000 километра без спиране, с което си печели славата на най-добрата кола в света. През 2003 година излиза емблематичният модел „Фантом“ (Phantom), който се произвежда в няколко хиляди цвята. Освен, че притежава мощен двигател и луксозен интериор, той има и множество причудливи екстри. Във вратите на всеки „Фантом“ например, има сгъваеми чадъри, които се отварят с натискането на едно копче. Култовата за марката емблема върху предния капак е изработена по поръчка от скулптура Черлс Сайк през 1911 г. и носи името „Духът на екстаза”.

Всичко това кара много хора да предпочитат марката, а сред тях са редица държавни глави и популярни личности. В такава кола се вози английската кралица Елизабет II, чийто „Ролс-Ройс“ наскоро беше продаден на търг, след като ѝ служил вярно в продължение на над 40 години.

С „Фантом“ се появи и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун на срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, състояла се преди около месец.

Според официалната статистика на „Пътна полиция“ към края на октомври в България са регистрирани 56 автомобила „Ролс-Ройс“. Само за първите десет месеца на настоящата година в страната са внесени 11 коли от марката, сред които и една чисто нова.

През лятото пък снимка на „Ролс –Ройс“ със скоба на жълтите павета в столицата стана хит в социалната мрежа. Луксозното возило бе „закопчано“, защото на неговия собственик явно му е досвидяло да си плати таксата за паркиране в „Синя зона“.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияВ Южна Африка създадоха биотухла с използването на урина