тухла от урина

В едно от последните нововъведения в търсенето на екологични строителни материали изследователи от южноафрикански университет са създали тухли, използвайки човешка урина.

Първите по рода си в света, биотухлите поддържат перспективата за устойчива алтернатива на стандартните глини и бетонни тухли.

Прототипите са „отглеждани“ от урината, като се използва техника, подобна на естествената форма на морски миди, и отнема 6-8 дни за формирането им.

Това иновативно изоблретение е продукт на усилията на двама студенти от Университета в Кейптаун и техен преподавател.

С безвъзмездната помощ от правителствен съвет за изследване на водите проучването е стартирано през миналата година, като се използва синтетичен карбамид. И тогава проучването стигнало до използване на човешка урина.

„Винаги съм бил любопитен защо не използваме урина, за да направим такива неща“, каза Дайлън Рандъл, преподавател, който наблюдава работата на един от двамата студенти, предаде АФП. „Простият отговор е:“ Да, ние можем „.“

Година по-късно те успешно произвеждат първата си биотухла в лаборатория.

Използвайки естествен процес, известен като микробиологично утаяване с карбонат, те смесват урина, пясък и бактерии, за да направят тухла.

Изследването все още е в началото си. Засега се изисква до 30 литра урина да се направи само една тухла – с урината, предоставена от студенти от университета чрез специален писоар.

Конвенционалните тухли или тези от глина се произвеждат в пещи, където се изпичат при 1400 градуса по Целзий, което води до големи емисии на въглероден диоксид.

За разлика от това, био-тухлата се „отглежда“ чрез естествен пясък, засят с бактерии, които произвеждат ензим, наречен уреаза.

Уреазата реагира с уреята в урината, за да произведе съединение, подобно на цимент, което се свързва с пясъка.

Продуктът може да се формова във всякаква форма и да се изсушава при температури на околната среда – без пещи и без емисии на парникови газове.

предишна статияСобствениците на „Ролс-Ройс” у нас вече има къде да си сменят маслото
следваща статияКатрин Зита-Джоунс не иска да празнува рождения си ден заедно с Майкъл Дъглас