Начало Водещи Сливат Агенция „Митници“ и НАП

Сливат Агенция „Митници“ и НАП

69
Министерството на финансите (МФ) внесе предложение за промяна в Закона за публичните финанси. Според проекта, който е публикуван на сайта на ведомството, то

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, съобщават от ведомството. Идеята е да спре изтичндето на пари и да се събират по-големи приходи. 

Във връзка с преструктурирането, министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

С друга заповед от днес министърът на финансите назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики.

Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

По последни данни в двeтe дъpжaвни aгeнции paбoтят нaд 11 000. дyши. Близо 8000 са служителите на НАП, a тези в Aгeнция „Mитници“ – над 3000 Сигурно е едно – който и от двата сценария да избере кабинета „Денков-Габриел“ новата структура ще трябва да се освободи от част от работещите в нея, тъй като от една страна – редица дейности често се припокриват, а от друга – подобна реформа би била неефективна, ако не е свързана и с оптимизация на щата и съкращаване на администрацията.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЗападни медии сочат вдовицата на Навални за нов политически фактор
следваща статияОбича ли „Възраждане“ Русия повече от България