ремонт

Ремонтите в София, при които участъците често изобщо не са обезопасени или пък дълго след приключването им, следите от разкопаването остават, доведоха до нови осъдителни решения срещу Столичната община, предава Lex.bg.

Само за ден Софийският градски съд (СГС) осъди общината да плати обезщетения за над 60 000 лева на двама столичани, които са пострадали при инциденти, свързани именно с ремонти в столицата.

В единия случай

Мъж счупил лявата си ръка, след като слязъл от автомобила на сина си в локалното платно на бул. „Цар Борис III“ до ул. „Каварна“. Инцидентът се е случил на 17 декември 2019 г., когато двамата отивали на пазара „Красно село“. Мъжът изминал само метър по тротоара, когато се спънал в стърчаща пластмасова тръба и паднал.

Ръката му била наместена и гипсирана в болница, но дълго време изпитвал болки и не можел да се обслужва, a възстановяването продължило 3 месеца. Според назначения от съда експерт, счупването е зараснало неправилно и движението на ръката на мъжа е ограничено с 20% и предвид възрастта му – 68 години, тези поражения ще останат до живот. Лекарят е обяснил още, че е нормално пострадалият да изпитва болки и до днес при студено време или продължителна работа с лявата ръка.

По искане на общината съдът е изслушал и съдебно-техническа експертиза, като от заключението на назначения за вещо лице инженер-геодезист става ясно, че и към момента на огледа тротоарът в района е разрушен, а на мястото на инцидента липсвали 5 плочки. Конкретната причина за падането на мъжа била стърчащата пластмасова тръба, която се оказала „спомен“ от временен светофар. Експертът обяснява, че на нейно място е имало метален стълб, на който е била изградена светофарна уредба по време на ремонта на булеварда, за да бъде организирано движението на кръстовището. След края на ремонта, светофарът бил премахнат, но останала стърчащата тръба.

Според съдия Гергана Христова-Коюмджиева справедливото обезщетение за пострадалия е 20 000 лева, като пояснява, че общината отговаря за увреждането му, но не и за настъпилите усложнения при лечението.

Съдът отхвърля възражението на общината, че мъжът също има вина за инцидента, тъй като се движел невнимателно и без нужната житейска предпазливост.

„По делото не са ангажирани никакви доказателства, установяващи поведение от страна на ищеца, с което да е допринесъл за настъпване на вредите – същият, слизайки от автомобила, е стъпил на тротоара, който е предназначен за безопасно и удобно придвижване на пешеходци, поради което съдът намира възражението за неоснователно“, се казва в решението, което може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

В другия случай

СГС осъжда общината да плати обезщетение от 40 000 лева за неимуществени вреди на жена, която е счупила ръката си при опит да преодолее половинметрова дупка, за да влезе в магазин в центъра на София.

Инцидентът е станал на 21 декември 2018 г. на ъгъла на бул. „Евлоги Георгиев“ и ул. „Граф Игнатиев“. Пострадалата и нейна приятелка се разхождали в центъра на града и искали да влязат в магазин за бижута на „Граф Игнатиев“, където по това време се извършваше цялостен ремонт. Точно пред магазина имало голяма необезопасена дупка, дълбока около 50 см и широка около 30 см. Жената опитала да я прескочи, но плочката върху която стъпила, била отлепена. При стъпването върху нея жената паднала тежко и изпитала много силна болка в лявата ръка и лявото коляно. Първоначално в болницата ѝ сложили само превръзка, но след като болките не минали, жената отишла на обстоен преглед, който показал раздробено счупване на раменната кост и навяхване на коляното. Последвала операция с поставяне на винтове и гипсиране, като общото възстановяване продължило 3 месеца, но и при нея движенията с ръката няма да се възстановят напълно.

В решението на съдия Нели Маринова се казва, че задължение на общината е да поддържа общинските пътища, включително и тротоарите. Тя посочва, че поддръжката им означава да са изправни, с маркировка, осигуряващи безопасно, сигурно и удобно придвижване през цялата година.

„Затова, каквато и организация да създава общината като собственик на пътя/улицата и лице, на което законът е възложил ремонтът и поддържането на общинските пътища, ако не е постигнат този резултат, е налице бездействие, което е противоправно, и при настъпване на вреди тя носи отговорност“, се казва в решението.

В конкретния случай съдът отбелязва, че с бездействието си общината е станала причина за инцидента с жената. И по това дело СГС отхвърля възражението на местната власт за съпричиняване.

„Столичната община дължи обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди, доколкото чрез своите служители има нормативното задължение да поддържа пешеходните тротоари в подходящо за ползване от гражданите състояние, а при възникнали препятствия, да ги сигнализира своевременно, което в случая не е направено. Тротоарът, по който се е движила ищцата, е собственост на ответника, стопанисва се от него и той следва да следи за неговото състояние. В случая инцидентът – падането на ищцата е причинен от ответника чрез бездействие на негови служители”, пише СГС.

Решението му също може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

предишна статияСлед 40 години отсъствие от сцената новият албум на АББА вече е факт
следваща статияЗа една от зодиите денят ще донесе успехи, но какви…