Начало Водещи След изказване на Лена Бориславова Борисов промени позицията си от вчера

След изказване на Лена Бориславова Борисов промени позицията си от вчера

4979
Бойко Борисов
Бойко Борисов

Главата на ГЕРБ Бойко Борисов е известен с политическото си манипулиране и честите промени на позицията си. Следващият такъв случай се появява около проблемите, свързани с предстоящата ротация в управлението и това кой ще оглави външното министерство.

Вчера, пред журналисти, Борисов категорично заяви, че ГЕРБ няма да предложат друг човек от ГЕРБ за позицията на външен министър, освен Мария Габриел, и намерението им е тя да съчетава две позиции – премиер и външен министър..

„Идеята е Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, а Денков да остане вицепремиер и министър на образованието“, каза тогава той.

След цял ден спекулации и дискусии от страна на различни политици, анализатори, коментатори и различни хора с мнение, тази сутрин в ефира на Нова телевизия бившият депутат от ПП–ДБ Лена Бориславова напомни на Борисов, че в света само три държави съчетават позициите на премиер и външен министър и това за Катар, Самоа и Фиджи.

„Няма договорка за външно министерство. Фиджи, Самоа и Катар са единствените страни, които съчетават позициите на премиер и външен министър. Няма европейска държава, която позволява нещо подобно“, каза Бориславова пред Нова телевизия.

След това изказване Борисов явно се почувства, че в искането му няма никакъв смисъл и изведнъж промени мнението си. Вече не иска Мария Габриел да е външен министър, а само придържа за външен министър от ГЕРБ.

„ГЕРБ иска да си запази външно министерство, сме съгласни министърът да бъде друг човек, а не Мария Габриел“, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес.

Защо Бойко Борисов толкова натрапчиво иска да контролира външната политика на правителството и да има и премиер и външен министър от ГЕРБ можем само да гадаем, докато наблюдаваме как се развиват преговорите около новото правителство.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияТракторите и общинарите от СОС изпълниха задачата си – да оказват натиск, необходим на ГЕРБ
следваща статияДенков за поста на външен министър: Искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен и да се чува в чужбина