Начало Водещи Денков за поста на външен министър: Искам гласът на ПП-ДБ да е...

Денков за поста на външен министър: Искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен и да се чува в чужбина

124
Премиерът Денков отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)
Снимка: БТА

„Искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“.

Така сподели премиер Николай Денков във връзка с предстоящата ротация на правителството и спорът за новия външен министър.

ГЕРБ-СДС иска постът на външния министър да се съвместява с позицията на министър-председателя, който ще бъде Мария Габриел.

Според Денков значението на този спор е свързано със способността на България да обясни своите действия в чужбина. По-силната позиция на външния министър и на министър-председателя може да улесни тази задача.

Преговорите между политическите лидери продължават, а също така е стартирана работа и по изготвянето на законодателна програма до края на годината. Предстои и работа по управленска програма до края на редовния мандат.

Министър-председателят се е срещнал със своя нидерландски колега Марк Рюте в Хага, където получи подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенген.

„От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата като се надяваме, че ще се реализира“, каза Денков.

„Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да се приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията, правосъдната система. Всичко това ни помогна Нидерландия да каже, че са затворили това досие. Това, което премиерът Рюте добави е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно и обеща да работи и с други държави за последната крачка в тази посока, включително и с Австрия“, посочи Денков.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияСлед изказване на Лена Бориславова Борисов промени позицията си от вчера
следваща статияПореден ден с пролетни температури!