И областните управители напускат постовете си
И областните управители напускат постовете си

След като ден преди новото редовно правителство да встъпи в длъжност служебното правителство остави подводен камък на наследниците си като освободи от длъжност всички заместник-министри, днес в Министерския съвет (МС) масово започнаха да постъпват заявления за оставки от областните управители на страната.

Един след друг всички областни управители в страната и заместниците им масово подадоха оставки. От Министерския съвет определиха акцията като безпрецедентна.

Според тях по този начин се поставя пред изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Припомняме, че всички областни управители бяха сменени при встъпването на служебния кабинет през август миналата година. Новият редовен кабинет “Денков/Габриел”, който се закле миналия вторник, пък все още не е правил никакви смени сред тях.

„Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др“, посочват от МС.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Областните управители са назначени от служебното правителство. Голяма част от напускащите поста си заявяват, че е заради политически различия с редовното правителство или лични причини.

„Имахме ситуация, която е безпрецедентна, а днес виждаме същата ситуация с освобождаването на областните управители. Ние сме принудени ние сме принудени да работим в една непредвидимост, когато екипите са работили по различните направления и приоритетите на изпълнителната власт биват освобождавани или в този случа подават оставка, но както и днес беше съобщено от Министерския съвет всички областни управители и техните заместници трябва да продължат да изпълняват задълженията си до решение на Министерски съвет“, каза министърът на икономиката Богдан Богданов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияЛена Бориславова: Трите стъпки на Радев за спъване на редовно правителство
следваща статияВелислав Величков: Членовете на ВСС осъзнаха, че има заплаха за кариерното им развитие, ако не освободят Гешев