Начало Свят Си Цзинпин днес е на посещение в Унгария

Си Цзинпин днес е на посещение в Унгария

39
Китайският лидер Си Цзинпин и унгарския премиер Виктор Орбан

Унгария е третият спирателен пункт по обиколката на Си в Европа, след Франция и Сърбия. Това е първата европейска обиколка на китайския лидер от пет години насам.

Си пристигна в Будапеща вчера и се очаква да бъде сердечно посрещнат в Унгария, която е важен търговски партньор на Китай, в нещо различна позиция от други страни от Европейския съюз, които желаят да намалят икономическата си зависимост от Пекин.

Проправителственият унгарски вестник „Модяр немзет“ публикува статия на Си Цзинпин, в която се похвали, че китайският лидер е създал дълбоки приятелства с унгарски политици и че Унгария е предпочитаната дестинация за китайските инвестиции в региона на Централна и Източна Европа.

Темите, които ще бъдат разгледани по време на посещението на Си в Будапеща, включват също и Украйна, според унгарския външен министър Петер Сиярто, който заяви това на брифинг по-рано през седмицата.

Очаква се подписването на между 16 и 18 нови споразумения от страна на Унгария и Китай, които отбелязват 75-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. Едно от тези споразумения вероятно ще бъде свързано с голям инфраструктурен проект в контекста на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

От времето, когато дойде на власт през 2010 година, унгарският премиер Виктор Орбан активно работи за засилване на връзките между Унгария и Китай. Политическите отношения се превърнаха в инвестиции, посочва Ройтерс.

Прочетете още международни новини тук