грип

Няма грипни вируси в България, както и в Европа, успокои директорът на НЦЗПБ проф.Тодор Кантарджиев. В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката.

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип, заяви на пресконференция главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който представи традиционната преди зимния сезон информационна кампания.

За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 млн.лева за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4 валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.

Острата вирусна инфекция е замесена в 500 000 смъртни случая всяка година по света, отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България. Затова от 2013 година се провежда активна информационна кампания. За начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля на устата и да си стоят вкъщи.

предишна статияВ Мелбърн гощават принц Хари и Меган с печено кенгуру
следваща статияРояк от паяци покри брега на гръцко езеро с 1 000-метрова мрежа