Начало Водещи Светът се подготвя за новата 2024 година. Първи я посрещнаха жителите на...

Светът се подготвя за новата 2024 година. Първи я посрещнаха жителите на Киритимати

149
2024 година
Снимка: АП/БТА

Човечеството се готви да каже сбогом на 2023 г., която беше най-топлата година, откакто се водят подобни статистики, в която изкуственият интелект беляза подем, в която войната в Украйна, доближаваща се до втората си година, се допълни с тази между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа, предаде БТА.

Светът посреща Новата година с население над 8 милиарда души и с надеждата, че ще сложи край на конфликтите по света и ще намали високата цена на живота.

2024 г. ще бъда и годината на многото избори, като за половината от световното население това ще бъде година на ключови гласувания. Ще има избори в ЕС, САЩ, Русия, Индия, Южна Африка…

Това ще бъде и година на Летните олимпийски игри в Париж.

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати (о-в Рождество), на който живеят около 5000 души, посрещнаха първи в света новата 2024 г. с фойерверки и партита на открито в южната част на Тихия океан.

Киритимати, най-големият остров на тихоокеанската островна държава Кирибати, е първият населен остров, на който започва всяка нова година.

Жителите на островите от архипелага Чатъм, част от територията на Нова Зеландия, също отбелязаха новата 2024 година минути по-късно. На островите, разположени на около 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия, живеят около 700 души.

Първият голям международен център, който ще посрещне Новата година, след това ще бъде най-големият новозеландски град Окланд.

Последни с 2023 г. ще се разделят островите Американски Самоа.

Емблематични места, на които партитата за Нова година винаги са пораждали интерес, са зоната на Триумфалната арка, Айфеловата кула и „Шан-з-Елизе“ в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, „Лондонското око“ в британската столица, плажът Копакабана в Рио де Жанейро, площад „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, където се спуска Кристалната сфера.

Още любопитни новини – четете тук.

предишна статияКой сега ще се извини на премиера Денков за измислените бежанци?
следваща статияНай-четените материали, публикувани на DEBATI.BG за 2023 година