Начало Водещи Светът е все по-гневен и стресиран, твърди проучване

Светът е все по-гневен и стресиран, твърди проучване

1342
работниците

Хората по света са все по-стресирани и гневни, сочи проучване на Галъп.

151 хиляди души от 140 държави са били питани за настроенията им, съобщава Би Би Си.

Един на всеки трима казал, че се чувства стресиран. А около 20 процента от хората казали, че изпитват тъга или гняв.

Най-позитивно настроеният народ на света се оказали парагвайците. На въпроси като това, дали предишния ден са били добре отпочинали, дали са се засмели поне веднъж, дали са се чувствали уважавани или научили нещо интересно средно 85 процента отговорили положително. Подобни били резултатите на хората в Панама и Гватемала.

В същото време, най-малко положителни емоции изпитали хората в Беларус и Афганистан, които заемат предпоследно и последно място в частта на изследването, отделена на положителните изживявания.

Когато били питани за негативни изживявания, като физическа болка, притеснения, тъга, стрес и гняв, най-висок процента на такива чувства и усещания се оказал в Чад, Нигер и Сиера Леоне.

Най-нисък процент от хората (19) отговорили, че са имали негативно изживяване напоследък в Азербайджан, Киргизстан, Латвия и Швеция.

В заключенията на доклада се казва, че нивата на стрес са на рекордно високо ниво в сравнение с други години. Увеличили са се и нивата на тревога и тъга в световен мащаб. Около 39 процента от хората казали, че са били притеснени в деня преди изследването. Около 35 процента казали, че са били стресирани.

Авторите на изследването уточняват, че резултатите се влияят от културните различия на отделните народи и региони. В Латинска Америка културна особеност е „фокусирането върху положителните неща в живота“.

В същото време хората в Чад, които са високо в класацията с негативни изживявания, заради отговора на 61 процента от тях, че са изпитали физическа болка в деня преди изследването, са много по-назад по отношение на стреса.

Най-стресираното население според изследването е това в Гърция, където 59 процента от хората са казали, че в предния ден са били стресирани. Около 55 процента от хората в САЩ също са се оплакали от стрес.

предишна статияКакво не могат да работят рускините?
следваща статияЕдна от зодиите не трябва да преяжда днес – възможни са здравословни проблеми