Доналд Тръмп, седмица

Много световни медии пишат за президентските избори в САЩ, опитват се да направят оценка на предшестващата ги президентска кампания и да предвидят какво ще се случи след това.

Руската секция на Би Би Си предлага следния подбор от материали.

Ще се реши ли резултатът от изборите в съда?

„Файненшъл таймс“ казва, че резултатите от изборите могат да затънат в съдебни спорове.

Както републиканците, така и демократите се подготвиха за възможни съдебни битки в и след изборния ден и Тръмп заяви, че може да разчита на съдилищата, за да надделее.

В крайна сметка вероятността от съдебен спор след изборите ще зависи от това какво се случва в и след изборния ден, както и от това колко голяма ще бъде разликата в гласовете при първоначалното преброяване. Но неотдавнашните съдебни дела, свързани с предсрочно гласуване, показаха за какво могат да спорят кандидатите и в някои случаи положиха основата за бъдещи производства, пише вестникът.

Тръмп ще се обяви за президент, без да изчака резултата?

„Гардиън“ спекулира колко вероятен е сценарий, при който Тръмп отказва да приеме изборните резултати и се обявява за президент.

Обстоятелствата, при които се провеждат изборите – т.е. в разгара на пандемия – правят такава възможност по-вероятна, отколкото при редовни избори, твърди вестникът. Промените в настроенията на гласоподавателите дадоха възможност на Тръмп да направи неоснователни твърдения за измама и дори да създаде сценарий, при който той може преждевременно да се обяви за победител, пише вестникът.

Рекорден брой американци гласуваха предсрочно, като значителна част го направи по пощата. Увеличаването на броя на бюлетините, изпратени по пощата, може да означава, че на служителите в избирателните секции ще отнеме повече време, за да броят и обявят резултатите, което може да отнеме дни. Ако Тръмп води в някои щати преди окончателното преброяване на всички гласове, той може да се опита да се обяви за победител, смята вестникът.

Все още няма прецеденти в историята

„Индипендънт“ също се занимава с вота – какво се случва, ако Тръмп откаже да напусне Белия дом? По-рано Джо Байдън каза, че в тази ситуация Тръмп ще бъде изведен от там със сила.

Поради заплахите на президента да не признае поражение на изборите, вестникът е най-притеснен от факта, че в Съединените щати не е имало такъв прецедент: мирният трансфер на власт е основа на американското общество, а по-рано, в случай на спорни избори, решенията бяха взети много преди някой да откаже да признае загуба.

Ако Тръмп загуби от Байдън и откаже да напусне поста няколко дни преди встъпването в длъжност на избрания президент, страната ще се озове на неизследвана и непредсказуема територия за първи път в историята.

Американска несигурност относно бъдещето преди изборите

„Ню Йорк Таймс“пише, че на фона на пандемията на коронавируса и високата безработица, един от основните лайтмотиви на настоящите избори е несигурността на американците относно бъдещето на тяхната страна.

Притесненията относно бъдещето на Съединените щати надвишават повечето от останалите опасения, за които говориха избирателите, когато гласуваха. Бъдещето на страната ги тревожи повече от вероятността да загубят работата си по време на рецесия, да се разболеят от COVID-19 или да станат жертва на насилствено престъпление.

В национално проучване на „Ню Йорк Таймс“ и Сиена Колидж, както левите, така и десните гласоподаватели изразиха загрижеността си, че животът на следващото поколение американци ще бъде по-лош. И се притесняват, че САЩ могат да загубят своята демокрация, пише вестникът.

Жителите на САЩ престанаха да се доверяват на избирателната система

Коментаторът на „Лос Анджелис Таймс“ Никълъс Голдбърг пише, че много жители на страната не се доверяват на избирателната система, наричайки я депресиращ факт. Според автора тази липса на доверие отразява по-дълбока криза. Политическите разделения станаха толкова поразителни, а цинизмът по отношение на системата толкова разпространен, че не само избирателният процес, но и самото правителство загуби легитимност в очите на избирателите.

„ПРЕДИ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ НАБЛЮДАВАХ ФОКУС ГРУПА, ВКЛЮЧВАЩА ПОВЕЧЕ ОТ ДУЗИНА НЕ ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ ИЗБИРАТЕЛИ. АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ КАЗАХА НА МОДЕРАТОРА, ЧЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ В МЕДИИТЕ, НО СЛЕД ТОВА ДОБАВИХА, ЧЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА И НЕ УВАЖАВАТ ОПОНЕНТА МУ“, ПИШЕ ГОЛДБЪРГ.

Появата на скептицизъм по отношение на американското правителство и неговата политика може до голяма степен да се отдаде на президента Тръмп. В продължение на четири години той непрекъснато критикува основните институции на държавата – избирателната система, Демократическата партия, ФБР и разузнаването, свободната преса, учени, работещи за правителството, и държавни служители. Той подиграваше опонентите си, наричайки ги престъпници, социалисти, опасни хора или луди.

Но американското пристрастие към системата датира отпреди Тръмп и ще надживее президентството му. Натрупва се от десетилетия поради факта, че избраните служители стават все по-непримирими в своите преценки и отмъстителни, пише авторът.

Тръмп ще бъде запомнен с борбата с „лявата култура“

Коментаторката на „Ю Ес Ей Тудей“ Шарлът Елън вярва, че президентството на Тръмп ще бъде запомнено с борбата с лявата идеология. Тя нарича периода четиригодишна почивка от тиранията на културните ценности на левицата, благодарение на факта, че политиките на неговия предшественик Барак Обама беше спряна или променена в много отношения.

„ДОБРЕ Е В АМЕРИКА НА ТРЪМП ДА СЕ РАЗСТРОЙВАТЕ, КОГАТО ДЪЩЕРЯ ВИ УЧЕНИЧКА Е ПРИНУДЕНА ДА СПОДЕЛЯ ТОАЛЕТНИ И СЪБЛЕКАЛНИ С БИОЛОГИЧНИ МЛАДЕЖИ [КОИТО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО ЖЕНИ] ИЛИ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА С МЛАДИ МЪЖЕ В СПОРТОВЕТЕ САМО ЗА МОМИЧЕТА“, ПИШЕ КОМЕНТАТОРКАТА.

„В АМЕРИКА НА ТРЪМП Е НОРМАЛНО ДА СЕ ЗАСТЪПВАШ ЗА ЖИВОТА НА НЕРОДЕНОТО БЕБЕ, ДА ПОДКРЕПЯШ ПОЛИЦИЯТА, ДА СИ ПРИВЪРЖЕНИК НА ПРИТЕЖАНИЕТО НА ОРЪЖИЕ И ДА ЗАСТАВАШ НА СТРАНАТА НА ИЗРАЕЛ. АКО ТРЪМП ЗАГУБИ ТЕЗИ ИЗБОРИ, ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО ЗА ЕДНА НОЩ И АМЕРИКА ВНЕЗАПНО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КЪМ „НОРМАЛНОСТТА“, КОЯТО Й БЕШЕ НАЛОЖЕНА ОТ ИДЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОГРЕСИСТИ, КОИТО ДОМИНИРАТ И КОНТРОЛИРАТ НЕЙНИТЕ СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ“, ПИШЕ АВТОРЪТ.

За Русия това е избор между „лошо и много лошо“

„Московский Комсомолец“ се чуди кой от кандидатите ще бъде по-изгоден за Русия.

„НИЩО ДОБРО НЕ ДОЙДЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА ТРЪМП ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ РУСИЯ И СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ. НЕ БЕШЕ СКЛЮЧЕНО НИТО ЕДНО ОБНАДЕЖДАВАЩО СПОРАЗУМЕНИЕ. ЗАТОВА ПЪК СТАРИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ, КОИТО ПОНЕ ДАВАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ГАРАНТИРА ГЛОБАЛНА СИГУРНОСТ, БЯХА ИЗХВЪРЛЕНИ НА БОКЛУКА „, ПИШЕ ИЗДАНИЕТО.

„… ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА ДЖО БАЙДЪН – ТО Е СЪВСЕМ ВЕРОЯТНО – ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-НАТАТЪШНО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕ НА САНКЦИИТЕ И ДРУГИ МЕРКИ ЗА НАТИСК. … КОЛКОТО И БАНАЛНО ДА ЗВУЧИ, ЗА РУСИЯ АМЕРИКАНСКАТА ПРЕЗИДЕНТСКА КАМПАНИЯ Е ИЗБОР МЕЖДУ ЛОШО И МНОГО ЛОШО. ТАКА ЧЕ ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ НЯМАТ ДА ПИЯТ ШАМПАНСКО. ТУК ПО-ПОДХОДЯЩИ СА ПО-СИЛНИТЕ НАПИТКИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ И КАПКИ ЗА СЪРЦЕ НЯМА ДА ПОПРЕЧАТ „, СМЯТА МК.

предишна статияПроф. Владимир Чуков: Тактиката с изпращането на джихадисти вече няма смисъл, те живеят в Европа
следваща статияЛокдаун, извънредно положение и полицейски час: Как европейските държави ще се справят с COVID-19?