коронавируса Ухан

В много европейски държави влизат в сила ограничителни мерки, заради разпространението на коронавируса.

Франция: втори национален локдаун

Хората имат право да напускат домовете си единствено, за да ходят на работа (ако не могат да работят от вкъщи), за да пазаруват стоки от първа необходимост или за да потърсят медицинска помощ. Французите имат право да спортуват по един ден на ден.

Всички, които са навън, трябва да представят документ, с който да удостоверят целта на напускането на дома си, както беше и през първия локдаун през март.

Всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ресторантите и баровете са затворени. Училищата остават отворени. Забранени са събиранията на големи групи от хора. Мерките са в сила до 1 декември.

В допълнение, в Париж и околностите бе в сила комендантски вечерен час – 21:00, но с въвеждането на локдауна отпадна поне засега.

Германия: Частичен локдаун в през ноември

От 2 ноември бяха въведени нови ограничения в страната. Затворени са кината, театрите, фитнесите, басейните и сауните, както и ресторантите, и баровете. Разрешено е разнасянето на храна по домовете.

До две домакинства могат да се събират на едно място, като броят на хората може да е максимум 10. Големите публични събития са отменени. Нощувките в хотели за развлекателни цели са забранени, а пътуванията без основателна причина не са препоръчителни.

Остават отворени училищата. Магазините и фризьорските салони могат да работят, но при спазването на строги хигиенни условия и при ограничен брой посетители. Църковните служби и протестите са разрешени. Мерките остават в сила до 30 ноември.

Италия: нови мерки

Нова тристепенна система на ограничения влезе в сила от 4 ноември. В цяла Италия музеите затварят. Училищата остават отворени, но по-големите ученици преминават в дистанционна форма на обучение. Ограничава се капацитета на обществения транспорт – от 80 на 50%.

Страната ще бъде разделена на червени, оранжеви и зелени зони.

Червените зони са тези, в които рискът от заразяване е най-висок. Там трябва да затворят баровете, ресторантите и повечето магазини. Няма да работят и салоните за красота. Фабриките и магазините, които предлагат стоки от първа необходимост, включително аптеките и супермаркетите ще работят.
В оранжевите зони затварят ресторантите и баровете. Остават отворени обаче салоните за красота. Фитнесите, басейните, театрите, кината не работят от октомври. Забранени са тържествата, включително сватбите, кръщенетата и погребенията. Препоръчително е хората да напуснат оранжевата зона, освен ако не се налага да ходят на работа или училище там.

Маските вече са задължителни в цяла Италия на открито и закрито.

Испания: извънредно положение

На 25 октомври въведе полицейски час, след като правителството обяви ново извънредно положение. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, трябва да останат по домовете си между 23:00 и 06:00 часа.

Разрешено е напускането на дома по работа, за закупуване на лекарства или за да се осъществяват грижи за възрастни хора или деца. Публичните и частните събирания са ограничени до шест души.

Първоначално извънредното положение бе обявено за 15 дни, но по-късно парламентът го удължи до началото на май 2021г.

Регионалните правителства могат сами да решават от колко до колко часа да е в сила полицейският час, могат и да затварят регионалните си граници за пътувания.

Всички на възраст на 6 години трябва да носят маски в обществения транспорт и на закрити обществени места.

Белгия: полицейски час и затворени бизнеси

От 2 ноември до средата на декември, несъществените магазини и бизнеси, включително и фризьорските салони, ще бъдат затворени. Другите магазини ще могат да работят до 22:00 часа. Забранява се продажбата на алкохол след 20:00 часа.

Всички барове, кафенета, ресторанти също са затворени, но могат да разнасят храна по домовете до 22:00 часа. Ресторантите и баровете в хотелите могат да предоставят само room service.

Маските са задължителни навсякъде.

Есенната ваканция за учениците бе удължена навсякъде до средата на ноември.

Работата от вкъщи е препоръчителна, ако е възможно.

Във Валония и Брюксел има въведен полицейски час – от 22:00 до 06:00 часа. Изключения ще се правят, ако се налага спешна медицинска грижа или ако човек трябва да отиде на работа. Във Фландрия полицейският час е от полунощ до 5 сутринта.

Ограничено е струпването на хора до 4-ма на открито. Фитнесите, басейните и другите културни учреждения са затворени.

Забраняват се коледните базари, магазините за дрехи втора употреба, както и големите публични събития.

Гърция: втора национална карантина

Южната ни съседка също се готви за втора национална карантина. Подробности може да прочетете ТУК

предишна статияСветовни медии: Ще се самообяви ли Тръмп за президент?
следваща статияЛошото хранене е причина за ниския ръст на децата