работа

Както винаги беше излъган българският данъкоплатец. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че данъкът добавена стойност ще бъде намален за сектор „Туризъм”, а вероятно и за книгите – от 20 на 9%.

Всеки нормален човек си помисли, че това ще доведе и до значително понижаване в цените на стоките и услугите. Да, ама не.

Вчера от ресторантьорския бранш дадоха ясно да се разбере, че цените им няма да мръднат и на йота от сегашните си нива.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов обясни, че за клиентите било достатъчно, че цените няма да се вдигат. Вместо това спестените пари от данъка щели да се инвестират в персонала.

„Тази мярка най-вероятно ще ни позволи да замразим тези цени и да инвестираме в персонала си, за да го спрем да пътува за чужбина“, каза пред „Нова телевизия” той.

Собствениците на заведения и хотели се зарадваха на решението на премиера, което обаче не беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ и от финансовия министър.

Освен всичко друго, туристическият бранш настоява ДДС-то да бъде намалено още това лято, защото това щяло да предотврати фалита на голяма част от ресторантите и заведенията.

Днес се обадиха и издателите. И те ясно заявиха, че няма да намалят и стотинка от цените на книгите, но качеството им щяло да се повиши.

В интервю издателят Манол Пейков обясни:

„Не мисля, че ще има директен ефект върху цените. Цената ще бъде повлияна по-скоро индиректно: на (приблизително) същата цена хората ще получават (далеч) по-качествен продукт. Защото промяната ще повлияе всички хора, които са част от ценностната верига от създаването на една книга: автор, издател, редактор, коректор, преводач, оформител, читател.”

„Ти да видиш”, иронично би възникнал човек.

Оказа се, че данъкоплатците, които така или иначе ще бъдат ощетени от липсата на парите от ДДС-то в държавния бюджет, които отиват за пенсии, заплати, ремонти, здравеопазване, образование, армия и каквото още се сетите, на практика няма да получат нищо.

Както се казва в такива моменти: на печелившите честито.

предишна статия„Политико“: Идва ли краят на свободното движение в Шенген?
следваща статияДейзи Ридли от „Междузвездни войни“ сред най-богатите млади звезди