Снимка: dis-blog.thalesgroup.com

Забравете за Шенген. Добре дошли в осемдесетте години. Европейската свободна зона, която се състои от 22 държави от ЕС, плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, стигна до „ръба на смъртта“, когато повечето страни си възвърнаха контрола над границите си, за да забавят разпространението на коронавирус, пише авторитетното издание „Политико“.

Това е разрешено съгласно правилата на Споразумението от Шенген, ако е нарушена обществената политика или вътрешната сигурност. Въпреки това няма индикации как ще се върне към живот свободното движение, се казва в приетия днес пакет от Европейската комисия, който дава насоки за държавите-членки за това как да се премахнат вътрешните граници и ограниченията за пътувания.

Въпросът е силно чувствителен за страни като Гърция, Италия и Испания, които зависят от туризма, който е важен за запазването на икономиките им.

„Изглежда като машина на времето в мрачното и далечното минало. Трябва да се върнем към бъдещето, към нормалността. И ние трябва да го направим възможно най-скоро, когато здравната ситуация позволява “, каза комисарят по вътрешни работи Илва Йохансон пред Европейския парламент миналата седмица.

Комисията представи подход в две стъпки. Първо, страните с подобна епидемиологична ситуация трябва да премахнат ограниченията си, като гарантират по-нататъшно зачитане на социалното дистанциране. Това например би създало проблем за Гърция, където ходят британските туристи, защото коронавирусът е ударил Великобритания далеч по-силно. Само във втората фаза ще има пълно отваряне.

Някои страни са се обединили. Литва, Латвия и Естония се договориха миналата седмица да премахнат забраните за пътуване и двуседмичната карантина за своите граждани от петък. Хората, които се връщат от други страни, все още трябва да се изолират. Балтийският балон може да бъде разширен до Полша и Финландия.

Франция и Великобритания се договориха да разрешат на френските пътници да пътуват без карантина през Ла Манша.

На континента ограниченията на Белгия за ненужни трансгранични пътувания станаха дразнещи, пише Politico. Парламентът на Бенелюкс, съставен от депутати от Белгия, Холандия и Люксембург, работи по предложения за перспективата за отваряне на границите между трите държави.

През април председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че европейците ще намерят умни начини да прекарат лятото тази година, а правителствата на ЕС последваха примера й с много изявления. Гърция работи върху идеята да позволи на туристите да влизат чрез тестване преди пътуването.

„Те могат да се качат в самолет с отрицателен тест“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Точността на подобни тестове обаче не е научно установена или дали се създава имунитет към вируса след като бъде изкаран и по тази причина СЗО в момента съветва против този подход.

Хърватите говорят с чехите за възможността за въздушен коридор, който би позволил на чехите да прекарат лятната си ваканция в Хърватия.

Австрийският министър на туризма Елизабет Костингер, която през април заяви, че Австрия с радост ще приеме германците за празниците, заяви, че е уверена, че позицията на Австрия е добра и че тя може постепенно и приемливо да отвори границите си.

В Португалия националният и международният туризъм трябва да продължат от юли. Но засега границата с Испания, където епидемията е отнела повече от 26 000 живота, остава затворена.

Повторното отваряне на Шенген е въпрос на месеци, а не седмици, заяви комисар Йохансон.

предишна статияКрасен Станчев: Проблемът на сектор „Туризъм” не са данъците, а липсата на нормални условия на труд
следваща статияСваляне на ДДС ли? Честито на печелившите!