ръжен хляб

Редовната консумация на ръжен хляб помага за предотвратяване на заболявания и, противно на общоприетото схващане, не води до затлъстяване.

Това съобщава Марина Костюченко, директор на Научноизследователския институт на хлебната индустрия.

Експертът отрече твърдението, консумацията на хляб е причина за наддаване на килограми.

„Хапвайки парче черен или ръжен хляб за закуска, няма да качите нито килограм, нито дори грам. Хранителната му стойност е ниска, една цяла питка съдържа 250-500 килокалории“, каза тя.

Специалистът обясни още, че съдържанието на диетични фибри в хляба от ръжено брашно е по-високо, отколкото в зеленчуците и плодовете, ръжeните протеини са по-пълноценни по аминокиселинен състав, а желязото е три пъти повече, отколкото в говеждото.

ръжен хляб

„Постоянната консумация на такива продукти допринася за запазване на здравето и предотвратяване на сърдечно-съдови и други заболявания“, каза Костюченко.

По-рано бе съобщено, че честата консумация на яйца може да увеличи риска от смърт. Факт е, че този продукт съдържа голямо количество мазнини и холестерол, които увеличават риска от инфаркти и други здравословни проблеми. Учените призоваха населението да спре да яде често яйца, особено жълтъци.

Източник: БГНЕС

предишна статияНово нападение във Франция, убита е полицайка
следваща статияИма арестувани след нападението на полицайката във Франция